Krämkaka - laskiaispullakakku


somaarki laskiaispullakakku krämkaka

Laskiainen lähestyy ja pian pääsee namistelemaan herkullisia laskiaispullia. Me leivottiinkin tähän lumettomaan minitalveen soveltuvat minilaskiaispullat jo tammikuussa. Ne on aika somia ja minipullissa on maun lisäksi parasta se, että voi huoletta popsia useamman pullan hyvällä omallatunnolla.

Ollaankin blogin puolella jo aiemmissa päivityksissä tuotu esille se, että meidän äidin puolen suku asuu Ruotsissa. Tästä syystä osa etenkin blogin leivonnaisista on ruotsalaista perua, kuten valmistamamme punssirullat eli dammsugaret sekä mantelitäytteiset mazariinit. Suurin suosikkimme prinsessakakku sai meidän käsittelyssä ihan uuden, suolaisen sisuksen, kun valmistimme savuporotäytteisen voileipäkakun, jonka ulkokuori muistutti erehdyttävästi prinsessakakkua. 

somaarki laskiaispullakakku krämkaka

Päätimme leipoa laskiaisen kunniaksi Krämkakan. Tätä jättipullaa tai pullakakkua (rakkaalla pullalla on monta nimeä) on aina pakko saada Ruotsissa vierailtaessa. Ajateltiin ehdottaa, että valmistaisitte laskiaispullien sijaan yhden ison laskiaiskrämkakan. Täytteenä meidän krämkakassa on perinteinen vaniljakreemi, mutta toki sinne voi sivellä lisäksi mansikkahilloa. Me päätettiin vähän oikoa mutkia ja valmistaa krämkakan täyte hyödyntämällä valmista vaniljakreemijauhetta. 

somaarki laskiaispullakakku krämkaka 

Krämkaka
2½ dl maitoa
25g tuorehiivaa
75g voita
½ dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 mm suolaa 
½ tl leivinjauhetta
n. 5 dl vehnäjauhoa 
Täyte:
1 ps vaniljakreemi (100g)
4 dl maitoa
1½ dl kuohukermaa

Ohjeet:
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva maitoon ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Lisää nesteeseen sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita leivinjauhe pieneen määrän vehnäjauhoja ja lisää jauhoja vähitellen nesteeseen. Vaivaa taikina hyvin. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
  2. Vaivaa taikinaa ja pyöritä siitä ⌀20cm iso pulla. Kohota pullaa liinalla peitettynä tunnin ajan. 
  3. Valmista vaniljakreemi sekoittamalla kulhossa pussin sisältö ja 4dl maitoa. Vatkaa seosta 1 min käsivispilällä ja anna tekeytyä 20 min jääkaapissa. 
  4. Vispaa kuohukerma sähkövatkaimella kovaksi ja sekoita makusi mukaan joukkoon vaniljakreemiä. 
  5. Paista pulla uunin keskitasolla 200 asteessa n.15 minuutin ajan. Leikkaa jäähtynyt pulla keskeltä kahtia ja täytä kermaan sekoitetulla vaniljakreemillä. Siivilöi tomusokeria krämkakan pinnalle ja tarjoile punaposkisille pulkkamäen laskijoille.
somaarki laskiaispullakakku krämkaka




Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa