Krämkaka - laskiaispullakakku
Laskiainen lähestyy ja pian pääsee namistelemaan herkullisia
laskiaispullia. Me leivottiinkin tähän lumettomaan minitalveen soveltuvat
minilaskiaispullat jo tammikuussa. Ne on aika somia ja minipullissa
on maun lisäksi parasta se, että voi huoletta popsia useamman pullan hyvällä
omallatunnolla.
Ollaankin blogin puolella jo aiemmissa päivityksissä tuotu esille se, että
meidän äidin puolen suku asuu Ruotsissa. Tästä syystä osa etenkin blogin
leivonnaisista on ruotsalaista perua, kuten valmistamamme punssirullat eli
dammsugaret sekä mantelitäytteiset mazariinit. Suurin suosikkimme
prinsessakakku sai meidän käsittelyssä ihan uuden, suolaisen sisuksen, kun
valmistimme savuporotäytteisen voileipäkakun, jonka ulkokuori muistutti
erehdyttävästi prinsessakakkua. 
Päätimme leipoa laskiaisen kunniaksi Krämkakan.
Tätä jättipullaa tai pullakakkua (rakkaalla pullalla on monta nimeä) on aina
pakko saada Ruotsissa vierailtaessa. Ajateltiin ehdottaa, että valmistaisitte
laskiaispullien sijaan yhden ison laskiaiskrämkakan. Täytteenä meidän
krämkakassa on perinteinen vaniljakreemi, mutta toki sinne voi sivellä lisäksi
mansikkahilloa. Me päätettiin vähän oikoa mutkia ja valmistaa krämkakan täyte
hyödyntämällä valmista vaniljakreemijauhetta. 
Krämkaka
2½ dl maitoa
25g tuorehiivaa
75g voita
½ dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 mm suolaa 
½ tl leivinjauhetta
n. 5 dl vehnäjauhoa 
Täyte:
1 ps vaniljakreemi (100g)
4 dl maitoa
1½ dl kuohukermaa
Ohjeet:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liota hiiva
     maitoon ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Lisää nesteeseen sokeri,
     kardemumma ja suola. Sekoita leivinjauhe pieneen määrän vehnäjauhoja ja
     lisää jauhoja vähitellen nesteeseen. Vaivaa taikina hyvin. Taikina saa
     jäädä pehmeäksi. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa käsistä
     ja kulhon reunoista. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
 - Vaivaa taikinaa ja pyöritä siitä ⌀20cm iso pulla.
     Kohota pullaa liinalla peitettynä tunnin ajan. 
 - Valmista vaniljakreemi sekoittamalla kulhossa pussin
     sisältö ja 4dl maitoa. Vatkaa seosta 1 min käsivispilällä ja anna tekeytyä
     20 min jääkaapissa. 
 - Vispaa kuohukerma sähkövatkaimella kovaksi ja
     sekoita makusi mukaan joukkoon vaniljakreemiä. 
 - Paista pulla uunin keskitasolla 200 asteessa n.15
     minuutin ajan. Leikkaa jäähtynyt pulla keskeltä kahtia ja täytä kermaan
     sekoitetulla vaniljakreemillä. Siivilöi tomusokeria krämkakan pinnalle ja
     tarjoile punaposkisille pulkkamäen laskijoille.
 
Kommentit
Lähetä kommentti