Valkosipulinen yöpala
Tämä on yksi meidän perheen kestosuosikki. Näitä herkkuja tarjotaan aina juhlien pikkutunneilla yöpalana. Meidän perheessä tykätään järjestää juhlia ja parhaat juhlat on sellaiset, joissa loppuyöstä istutaan sinnikkäimpien yökukkujien kanssa keittiön pöydän ääressä ja turistaan joutavia, visaillaan äidin kehittelemän kilpailun parissa tai lauletaan jotain. Ehdottoman parhaalta tämä yöpala maistuu pimenevänä kesäyönä terassilla nautittuna. Vielä siis ehtii elokuussa ulos namistelemaan viltin alla.
Meidän perhe tunnetaan juhlien järjestämisen ohella sipulihulluna
porukkana. Onpa tänne blogiinkin eksynyt jo muutamia sipulilla kuorrutettuja
herkkuja, kuten gluteeniton sipulipiirakka, valkosipulilevite ja paistetut salottisipulit. Tämän päivityksen valkosipulisilla yöpaloilla karkottaa
vampyyrit vielä seuraavanakin päivänä. Tomaattisörsseli sopii ehdottoman hyvin
tarjottavaksi paahtoleivän kaverina. Sipaisu voita ja päälle kunnon satsi
sörsseliä – avot! Nappuset sen sijaan on tosi hyviä ihan vaan sellaisenaan tai
ruohosipulivoin kanssa nautittuina. Molempien valmistus käy sukkelasti ja
yleisesti ottaen nämä uppoaa kyllä kaikkiin valkosipulin ystäviin. Molemmat kannattaa
valmistaa jo edellisenä iltana – näin nappuset ehtii kuivua rapeiksi ja
sörsseli puolestaan maustua vastustamattoman herkulliseksi. Ja hei huomioithan,
näissä resepteissä ei oo säästelty valkosipulissa. Jokainen kokki siis
maistelkoot valmistusvaiheessa, että on omaan makupalettiin sopiva määrä
valkosipulia.
Tomaattisörsseli (6-8 hengelle)
10 tomaattia
6-8 valkosipulinkynttä
basilikaa
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
1 pkt ruispaloja (16 palaa)10 tomaattia
6-8 valkosipulinkynttä
basilikaa
suolaa
mustapippuria
- Poista tomaateista siemenet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Valuta tomaateista ylimäärinen neste siivilässä.
- Kuori valkosipulinkynnet ja purista/hienonna ne pieneksi silpuksi. Kynnet voi myös raastaa.
- Hienonna basilika rullaamalla ensin lehdet tiiviiksi rullaksi ja siivuttamalla sitten rulla ohuiksi nauhoiksi terävällä veitsellä.
- Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
1 pkt margariinia (350g)
8-10 valkosipulinkynttä
Ohjeet
- Lämmitä uuni 200 asteeseen.
- Valmista valkosipulivoi sekoittamalla huoneenlämpöinen margariini ja hienonnetut valkosipulinkynnet.
- Levitä ruispalat uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele leivät reilulla määrällä valkosipulivoita. Paista uunissa keskitasolla n. 10 minuutin ajan.
- Leikkaa taloussaksilla hieman jäähtyneet leivät kolmion muotoisiksi nappusiksi ja anna kuivua yön yli ritilän päällä. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.
Kommentit
Lähetä kommentti