Sipulipiirakka (myös gluteenittomana)


 
Kuten lupasimme, päivitämme tämän viikon ajan erilaisia juhlatarjottavia. Tänään herkuttelemme suolaisella sipulipiirakalla, jonka voi valmistaa reseptistä löytyvällä peruspohjalla tai gluteenittomalla pohjalla. Meidän perheessä tätä on tarjottu varmaan jo ristiäisväelle, mutta tätä nykyä se tupsahtaa tarjolle usein kekkereissä vasta yön pikkutunneilla. Herkku sopii siis moneen tilanteeseen.

Tähän täytteeseen liittyy myös hyvä niksi - sipulit nimittäin aidon kasikytluvun henkeen pikakuullotetaan mikrossa. Näin ne muhjuuntumisen tai ruskistumisen sijaan säilyttävät purutuntuman ja kuullottuvat hetkessä vaivatta!


Sipulipiirakka
Pohja
125g voita
3 dl vehnäjauhoja
n. 1 tl suolaa
n. 1 rkl kylmää vettä
Gluteeniton pohja
125g maitorahkaa
125g leivontamargariinia
2 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
Täyte
5 suurta sipulia
2 tl sokeria
1 prk kermaviiliä
1 dl kermaa
1 muna
150g juustoraastetta
suolaa ja pippuria

Ohjeet
  1. Valmista tavallinen tai gluteeniton piirakkapohja. Nypi peruspohjassa voi ja vehnäjauhot yhteen ja lisää suola ja kylmä vesi. Sekoita gluteenittomassa pohjassa maitorahka ja huoneenlämpöinen leivontamargariini ja lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe seokseen. Sekoita hyvin. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  2. Hienonna sipulit ja kypsennä ne mikrossa pienessä määrässä vettä, vähintään 5 minuutin ajan. Jäähdytä huoneenlämpöisiksi.
  3. Levitä taikina painellen piirakkavuokaan. Kaada päälle sipulit ja lisää muutama teelusikallinen sokeria.
  4. Valmista seos kermaviilistä, kermasta, munasta, juustoraasteesta sekä mausteista. Kaada seos sipuleiden päälle. Paista n. 30 min 180-200 asteessa uunin keskitasolla. Kun pinta on kauniisti ruskettunut, on piirakka valmis.

Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa