Lapsuuden makumuisto: Ellen Jokikunnas




Muutaman viikon tauon jälkeen saimme vieraaksemme Ellen Jokikunnaksen kertomaan muistoistaan pikkutappina.



Tämän muiston kuultuamme muistelimme myös itse lapsena tehtyjä retkiä, joiden kohokohta oli äidin tai mummon tekemien eväiden syöminen. Yksi hauskimmista muistoista retkieväiden suhteen liittyy lapsuuden mökkikesään. Päätimme nimittäin serkkulikkojen kesken kokeilla taivasalla nukkumista kesämökin nurkalla. Vanhemmat hääräsivät pressua sateen varalta ja mummo pakkasi hössöttäen voipaperiin käärityt herkkuleivät retkeilijöille ilta- tai yöpalaksi. Aamulla kun herättiin, oli siili (vai mikä lie rotta sitten oikeasti asialla olikaan) syönyt ruisleipien välistä kanafileet. Onnistunut reissu anyhow! Voittajafiilikset aamupalapöydässä.

Ellenin makumuistossa meitä inspiroi ulkona syömisen ohella näkkileipä. Me päätimme tehdä kotitalousopinnoissa tutuksi tulleella reseptillä sieninäkkäriä & valkosipulilevitettä ja painua ulos nautiskelemaan niitä Ellenin esimerkkiä noudattaen. Noh, ehkä viikonloppuna on parempi sää retkeilyyn?! 


Siemennäkkäri on ollut meillä soman arjen kokkaajilla yksi arkireseptien suosikki. Nyt siihen saakin tällä reseptillä kivaa vaihtelua ja käytettyä myös kaapin perukoilta itse kerättyjä ja kuivattuja sieniä – jos niitä siis vielä piisaa! 😊


Sieninäkkärit
1 dl kuivattuja mustatorvisieniä
2 ½ dl vettä
½ ps kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
¼ tl suolaa
2 dl ruisjauhoja
2 ½ dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
1 kananmunan valkuainen
1 rkl vettä
Koristeluun:
hienonnettuja, kuivattuja mustatorvisieniä
seesaminsiemeniä
pellavansiemeniä

Ohjeet

  1. Hienonna kuivatut mustatorvisienet kulhoon. Kiehauta vesi ja kaada se kulhoon sienten päälle. Anna seoksen jäähtyä 42 asteiseksi.
  2. Liuota hiiva sieni-vesiseokseen. Lisää hunaja, suola ja jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi.
  3. Vaivaa taikina, muotoile siitä pitko ja jaa se 30 osaan.
  4. Pyörittele paloista palloja ja kauli pallot hyvin ohuiksi leipäsiksi. Käytä riittävästi jauhoja!
  5. Pyyhkäise ylimääräiset jauhot leipästen päältä ja nosta ne pellille.
  6. Sekoita valkuainen ja vesi ja voitele sekä koristele leipäset.
  7. Paista uunissa 250 asteessa n. 6 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ilman peitettä.

Valkosipulilevite
100g voita
200g maitorahkaa
2 valkosipulinkynttä
½ dl ruohosipulia
½ tl suolaa

Ohjeet
  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja maitorahka tasaiseksi seokseksi.
  2. Mausta hienonnetulla valkosipulilla, silputulla ruohosipulilla ja suolalla. 



Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa