Jäädykejäde
Oispa
aina kesä ja helteiset säät. Tuossa aurinkotuoleissa hikipäissämme pähkäiltiin,
että jotain virkistävää kesäherkkua voisi seuraavaksi kehitellä. Siinä istuessamme syntyikin idea meille aina aiemmin jouluun vahvasti liittyneen herkun
päivittämisestä kesäversioksi. Ja näin sai alkunsa gluteeniton
jäädykejäde. Eipä se päivittäminen edellyttänyt muuta ku käyntiä apteekissa - me ei nimittäin löydetty ruokakaupasta jäätelötikkuja. Yllättävän halvalla saa ison satsin niitä ”sano Aa”
-tikkuja.
Tässä
hieman valmistuksessa huomioitavia seikkoja. Meidän käyttämämme vuoka on n. 1
½ litran vetoinen. Vuoka tulee vuorata muovikelmulla. Pienet rypyt ei
jäädykejäden reunoissa haittaa lainkaan. Jäädykejädessä on kaksi kerrosta ja
tämä myös tarkoittaa kaksivaiheista valmistusta. Valmista siis ensin mansikkainen
jäädykesatsi ja jäädytä mansikkaista kerrosta noin tunnin ajan pakkasessa ennen
mustikkajäädykkeen valmistusta. Kun kaadat mustikkaisen seoksen vuokaan, paina
jäätelötikut n. 2cm päähän toisistaan siten, että tikun pää uppoaa hieman jo
jäätyneeseen alakerrokseen. Näin tikut pysyvät pystyssä jäädykkeen jäätyessä lopulliseen muotoonsa.
Kun jäädyke on jäätynyt yön yli, on se helppo leikata terävällä veitsellä
jäädykejädeiksi. Leikkaushommia avittaa kannu kuumaa vettä, jossa veistä voi
kastella jokaisen palan leikkaamisen välissä.
Me
halusimme valmistaa kahta erilaista jäädykettä. Toinen on yllätys yllätys
kookoshiutaleilla maustettu (aivan kuten vegaaniset ja gluteenittomat kookoskuulat,
vattukookosvohvelit ja vaahtokarkkitikkarit) ja toinen hyödyntää
keltuaisen ohella myös kananmunan valkuaisen. Mikäli kuitenkin haluat päästä
entistä helpommalla, voit toki valmistaa toisen jäädykepohjista
kaksinkertaisena ja jakaa seoksen marjasurvoksilla maustamista varten useaan
kulhoon. Mauksi soveltuu muuten myös vaikkapa punainen viinimarja tai
mustaherukka. Kuten jo aluksi totesimme, on jäädykettä miltei poikkeuksetta
tarjottu meillä jouluisin jälkiruokana. Tänä jouluna herkku tarjotaan
ehdottomasti tikkujen päästä.
Mansikkainen jäädyke
1 ½ keltuaista
½ dl
tomusokeria
1 dl
kuohukermaa
350g
mansikoita
¼ dl
kookoshiutaleita
Ohjeet
- Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri.
- Vaahdota sitten kerma erikseen ja survo mansikat.
- Yhdistä lopuksi vaahdot sekä marjasurvos käännellen
sekaisin. Mausta seos kookoshiutaleilla ja kaada muovikelmulla vuorattuun
vuokaan. Jäädytä pakkasessa 4-5 tuntia tai yön yli.
Mustikkajäädyke
2 ½ dl
mustikoita
½ dl
sokeria
1
kananmuna
¾ dl
tomusokeria
2 dl
kuohukermaa
Ohjeet
- Survo ja sekoita mustikat ja sokeri tehosekoittimella.
- Erottele valkuainen keltuaisesta. Vatkaa keltuainen ja
tomusokeri vaahdoksi.
- Vatkaa lisäksi kerma sekä valkuainen kumpikin erikseen
vaahdoksi.
- Sekoita marjasurvos keltuaisvaahtoon. Lisää sitten
seokseen vatkattu kerma sekä viimeisenä valkuaisvaahto.
- Kaada muovikelmulla vuorattuun vuokaan ja anna jäätyä
4-5 tuntia tai yön yli.
Kommentit
Lähetä kommentti