Jäädykejäde


jäädykejäde

Oispa aina kesä ja helteiset säät. Tuossa aurinkotuoleissa hikipäissämme pähkäiltiin, että jotain virkistävää kesäherkkua voisi seuraavaksi kehitellä. Siinä istuessamme syntyikin idea meille aina aiemmin jouluun vahvasti liittyneen herkun päivittämisestä kesäversioksi. Ja näin sai alkunsa gluteeniton jäädykejäde. Eipä se päivittäminen edellyttänyt muuta ku käyntiä apteekissa - me ei nimittäin löydetty ruokakaupasta jäätelötikkuja. Yllättävän halvalla saa ison satsin niitä ”sano Aa” -tikkuja.

Tässä hieman valmistuksessa huomioitavia seikkoja. Meidän käyttämämme vuoka on n. 1 ½ litran vetoinen. Vuoka tulee vuorata muovikelmulla. Pienet rypyt ei jäädykejäden reunoissa haittaa lainkaan. Jäädykejädessä on kaksi kerrosta ja tämä myös tarkoittaa kaksivaiheista valmistusta. Valmista siis ensin mansikkainen jäädykesatsi ja jäädytä mansikkaista kerrosta noin tunnin ajan pakkasessa ennen mustikkajäädykkeen valmistusta. Kun kaadat mustikkaisen seoksen vuokaan, paina jäätelötikut n. 2cm päähän toisistaan siten, että tikun pää uppoaa hieman jo jäätyneeseen alakerrokseen. Näin tikut pysyvät pystyssä jäädykkeen jäätyessä lopulliseen muotoonsa. Kun jäädyke on jäätynyt yön yli, on se helppo leikata terävällä veitsellä jäädykejädeiksi. Leikkaushommia avittaa kannu kuumaa vettä, jossa veistä voi kastella jokaisen palan leikkaamisen välissä.

Me halusimme valmistaa kahta erilaista jäädykettä. Toinen on yllätys yllätys kookoshiutaleilla maustettu (aivan kuten vegaaniset ja gluteenittomat kookoskuulat, vattukookosvohvelit ja vaahtokarkkitikkarit) ja toinen hyödyntää keltuaisen ohella myös kananmunan valkuaisen. Mikäli kuitenkin haluat päästä entistä helpommalla, voit toki valmistaa toisen jäädykepohjista kaksinkertaisena ja jakaa seoksen marjasurvoksilla maustamista varten useaan kulhoon. Mauksi soveltuu muuten myös vaikkapa punainen viinimarja tai mustaherukka. Kuten jo aluksi totesimme, on jäädykettä miltei poikkeuksetta tarjottu meillä jouluisin jälkiruokana. Tänä jouluna herkku tarjotaan ehdottomasti tikkujen päästä.

jäädykejäde

Mansikkainen jäädyke
1 ½ keltuaista
½ dl tomusokeria
1 dl kuohukermaa
350g mansikoita
¼ dl kookoshiutaleita

Ohjeet
  1. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri.
  2. Vaahdota sitten kerma erikseen ja survo mansikat.
  3. Yhdistä lopuksi vaahdot sekä marjasurvos käännellen sekaisin. Mausta seos kookoshiutaleilla ja kaada muovikelmulla vuorattuun vuokaan. Jäädytä pakkasessa 4-5 tuntia tai yön yli. 
Mustikkajäädyke
2 ½ dl mustikoita
½ dl sokeria
1 kananmuna
¾ dl tomusokeria
2 dl kuohukermaa

Ohjeet
  1. Survo ja sekoita mustikat ja sokeri tehosekoittimella.
  2. Erottele valkuainen keltuaisesta. Vatkaa keltuainen ja tomusokeri vaahdoksi.
  3. Vatkaa lisäksi kerma sekä valkuainen kumpikin erikseen vaahdoksi.
  4. Sekoita marjasurvos keltuaisvaahtoon. Lisää sitten seokseen vatkattu kerma sekä viimeisenä valkuaisvaahto.
  5. Kaada muovikelmulla vuorattuun vuokaan ja anna jäätyä 4-5 tuntia tai yön yli.


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa