Vähän liian helpot karkkiohjeet
Joskus on kiva tuunata ja testailla karkkireseptejä. Tänään kokeiluun
päätyi Kiran karkkihyllyn suurin herkku – fudge. Tiedä sitten mitä tapahtuu,
mikäli resepti osoittautuu herkulliseksi. Pitää varmaan etsiä jo varuiksi joku
fudgeylilyöjien ryhmä, ilmoittaa Kirre sinne ja aloittaa samalla
fitness-harrastus – nythän sitä kässänopena osaisi sellaiset strassibikinitkin
itselleen ährytä.
Meillä on tapana järjestää perheen kesken euroviisu-kisastudio, jonne
keksitään Suomen edustajaa kuvaavia erilaisia tarjottavia. Nämä fudget pitää
ehdottomasti valmistaa iltaa koristamaan. Fudgejen kaveriksi päätettiin
valmistaa myös supernopeita ja etenkin pienten lasten kanssa kokkailuun
soveltuvia vaahtokarkkitikkareita. Ne on sillai hyvällä tavalla ällömakeita ja
kauniita - ihan kuin superlahjakas Saarakin. Aitoina viisufaneina meillä on
tarjottavien ohella panostettu tulostettuihin, täytettäviin
arviointilomakkeisiin, johon voi kirjata muistiin ajatuksia esityksestä ja
rankata esiintyjät mieltymysjärjestykseen. Sitten ei ainakaan naapuri siitä
sohvannurkasta pääse sanomaan oman suosikin voittaessa, että et sä kyllä äsken
ollu sitä mieltä, että toi olis paras. Mustaa valkosella nääs.
Nyt sitten niihin ohjeisiin.
Fudge
200g valkosuklaata
50g voita
3 dl sokeria
½ dl vaaleaa siirappia
3 dl kuohukermaa
1 tl sormisuolaa
(turkinpippurirouhe)
Ohjeet
1. Rouhi valkosuklaa.
2. Mittaa
kattilaan voi, sokeri, siirappi ja kuohukerma.
3. Kuumenna
seosta kunnes sokeri on sulaa. Vältä seoksen turhaa sekoittelua. Malta jatkaa hiljalleen
keittämistä kunnes seos on 116 asteista. Mikäli et omista lämpömittaria, voit
tehdä kinuskikokeen. Kokeessa tiputetaan muutama pisara kuumaa fudgeseosta
kylmään veteen. Jos pisarat jähmettyvät, seos on sopivan sakeaa.
4. Kun
seos on saavuttanut toivotun lämpötilan, ota kattila liedeltä ja sekoita
joukkoon rouhittu valkosuklaa. Vatkaa seosta voimakkaasti muutaman minuutin
ajan. Lisää seokseen lopuksi sormisuola ja mahdolliset lisäherkut.
5. Kaada
seos kelmulla vuorattuun leipävuokaan ja anna jähmettyä yön yli.
6. Leikkaa kovettunut fudgelevy omiin näppeihin
sopiviksi paloiksi.
Kotikutoisesta fudgesta saa kaiken kaupan päälle laktoositonta. Turhan
helppoa! Soma arki jakoi fudgeseoksen kahteen osaan ja lisäsi toiseen
turkinpippurirouhetta makua antamaan. Kokeile säkin sujauttaa omaa
lempparikarkkia fudgen sekaan ja kerro meille sitten, miten onnistui.
Vaahtokarkkitikkarit (n. 34kpl)
70g valkosuklaata
70g maitosuklaata
vaahtokarkkeja
grillitikkuja
Koristeluun:
nonparelleja
kookoshiutaleita
hasselpähkinärouhetta
piparminttusuklaarouhetta
Ohjeet
1. Sulata suklaat ja laita pikkukuppeihin
koristeluun käyttämäsi herkut.
2. Seivästä
vaahtokarkit grillitikuilla, upota ne sulaan suklaaseen ja pyöräytä
koristelukupissa.
3. Aseta tikut pystyyn laakealle astialle ja anna
suklaan jähmettyä.
Soman arjen herkkuja naposteli ainoastaan aikuiset. Tästä syystä koimme
varsin turvalliseksi jättää grillitikkuihin terävän pään. Mikäli seurueessa on
pikkulapsia, suosittelemme käyttämään esimerkiksi jäätelötikkuja.
Meitä
epäilytti irtoavatko vaahtokarkkitikkarit lautaselta, kun ne asettaa suklaassa
ja koristeissa kastettuina jähmettymään astiapintaa vasten. Epäilys osoittautui
turhaksi, varsin kauniisti irtosivat. Itseään voi kesällä huijata ja ostaa vaahtokarkkien tilalle
terveellisiä kotimaisia marjoja. Sitä suklaatahan ei marjojen päällä kuitenkaan
lasketa...
Nam, enpä ole ikinä tehnyt tällaista fudgea. Täytyy kokeilla. Olen tehnyt sellaista suklaafudgea (en tiedä onko fudgea, mikä on fudge 😁 ). Siihen tulee kondensoitua maitoa. Käytin viimeisimmällä kerralla eri merkkistä maitoa, muuten tein taikinan täsmälleen reseptin mukaisesti. Ongelma oli, että taikina ei hyytynyt jääkaapissa vaan suli sormiin heti kun otti jääkaapista pois. Tein taikinan kahteen kertaan ja sama homma. Voisiko olla että tässä halvemmassa Rainbown kondensoidussa maidossa on jotakin, mikä pitää sen sulampana...?? Hämmentävää! Meni joukulahjaherkut pilalle, piti sanoa saajille, että lusikoi ne kipoista 😭
VastaaPoista