Turkinpippurisemifreddo

somaarki semifreddo turkinpippuri resepti

Omatekemä jätski on selvästi tämän(kin) kesän juttu! Me ei omisteta jäätelökonetta, mutta ilmankin pärjää, etenkin jos päätyy valmistamaan herkullista semifreddoa. Italialaisvaikutteinen semifreddo tarkoittaa puoliksi jäätynyttä, ja on koostumukseltaan jäätelön ja jäädykkeen risteytys. Tämä on malttamattoman herkuttelijan unelma, sillä lyhyt pakastus riittää – semifreddo on syöntivalmis muutamissa tunneissa. Semifreddon peruskaava on helppo muistaa. Tarvitset vain kolme kulhoa ja käsivoimia/sähkövatkaimen. Yhdessä kulhossa vatkataan valkuaisvaahto, toisessa vaahdotetaan kerma ja kolmannessa puolestaan vatkataan keltuaiset ja sokeri. Muutama tärkeä seikka kannattaa valmistuksessa huomioida. Kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä, sillä huoneenlämpöiset munat vaahdottuvat paremmin pienemmän pintajännityksen vuoksi. Jääkaappikylmät kananmunat voi myös lämmittää laittamalla ne hetkiseksi kulhoon lämpimään veteen tai vatkaamalla munat lämpimässä vesihauteessa. Valkuaisvaahtoa valmistettaessa kannattaa myös olla tarkkana. Työvälineet eivät saa olla rasvaisia tai märkiä. Pienikin määrä keltuaista, rasvaa tai vettä saattaa estää valkuaisen vaahtoutumisen. Teräs- tai lasikulho soveltuu valkuaisvaahdon valmistamiseen erinomaisesti, sillä niiden pintaan ei jää muovikulhon tavoin rasvajäämiä.

soma arki jäätelöresepti turkinpippuri semifreddo
 
Me valmistimme turkinpippurisen siirapin antamaan semifreddolle makua. Turkinpippuri on eritoten Pinjan mieleen ja sitä onkin blogin puolella käytetty ahkerasti mm. maustamaan gluteenitonta kotitekoista daimlevyä sekä Kiran lempparikarkkia fudgea. Päädyimme myös semifreddoreseptissämme lisäämään kerman joukkoon turkkilaista jogurttia. Lopputulos on ihan äärimmäisen herkullinen!

Turkinpippurisemifreddo (n. 1,5l)
Turkinpippurisiirappi
100g turkinpippurirouhetta
½ dl kermaa
4 rkl vettä
Semifreddo
4 kananmunaa
1 dl erikoishienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
3 dl turkkilaista jogurttia

Ohjeet:

  1. Valmista turkinpippurisiirappi pienessä kattilassa. Kuumenna turkinpippurirouhe, kerma ja vesi kattilassa ja keitä hiljalleen kokoon siirapiksi noin kymmenen minuutin ajan. Anna jäähtyä.
  2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset, puolet sokerista (=½ dl) ja vaniljasokeri kuohkeaksi keltuaisvaahdoksi.
  3. Vatkaa kerma kuohkeaksi ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti. Nostele kerma-jogurttiseos keltuaisvaahdon sekaan.
  4. Vatkaa valkuaiset ja loput sokerista (=½ dl) kovaksi valkuaisvaahdoksi ja nostele se lopuksi vaahtoseoksen jouk­koon. Vältä turhaa sekoittamista, jotta ilmavuus säilyy.
  5. Kumoa semifreddovaahtoseos pakastamista kestävään vuokaan. Kaada turkinpippurisiirappi semifreddon päälle ja kuvioi pinta esimerkiksi grillitikkua hyödyntäen. Ripottele pinnalle turkinpippurirouhetta.
  6. Pakasta 3-4 tunnin ajan.
soma arki semifreddo ohje ilman jäätelökonetta gluteeniton

Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa