Niistis - nenäliinapaketti

somaarki kankainen nenäliinakotelo ohje
Näin talvella tuntuu, että nenäliinapaketti tulisi olla liimattuna käteen – sen verran äkäsiin nuhatauteihin on tullut törmättyä. Ei se kyllä nuhaa vaadi, että nenä vuotaa. Siihen riittää pakkassäillä jo se, kun astuu Jukka Poikaa mukaillen kylmästä lämpimään. Usein myös kuulee kysyttävän, että eihän sulla olis nenäliinaa. Nyt voi vastata että on, ja tarjota kysyjälle nessun ohella silmänruokaa.

Me ollaan ihan auttamattomasti jääty koukkuun pieniin, helppoihin ompelutöihin, jotka soveltuu huippuhyvin myös lahjoiksi. Kalenterissa siintää jo ystävänpäivä, ja ajoittain ollaan yllätetty rakkaita ystäviä pehmeillä postipaketeilla. Josko sieltä tänä vuonna pomppaisi viimesen päälle tuunattu kankainen nenäliinakotelo.. Löytyyhän meiltä toki muitakin pieniä ompelutöitä takataskusta. Koiranomistajalle ehdotetaan kakkapussipidikettä, kauneudenhoitoa harrastavalle kestovanulappuja ja kankaista korttikoteloa puolestaan sellaiselle, joka ei jaksa joka kiskareissulle pakata koko elämää käsilaukkuunsa.
somaarki puuvillakangas ompelutyö nenäliinakotelo

Kankainen nenäliinakotelo sai nimekseen Niistis. Nessupaketteja on moneen lähtöön. Osa nenäliinapaketeista aukeaa siten, että keskellä on pitkittäin kulkeva, auki repäistävä kohta. Mikäli nenäliinapaketti ei aukea näin, voi sen halutessaan leikata auki tällä tavoin. Näin nenäliinat saa todella kätevästi aukosta ulos. Toki nessut voi myös ottaa pois muovikuorestaan ja siirtää kankaiseen koteloon. Mikäli Niistiksen haluaa kiinni käsilaukun sisävetskariin tai muuhun kätevään kohtaan, voi siihen liittää valmistusvaiheessa kiinnitysmekanismin. Me valmistimme niin perusmallisia kuin kiinnitysmekanismilla varustettuja Niistiksiä. Pitihän se myös tuunata yhdet nimikoiduilla ristipistotöillä. Näitä voisi tuunata loputtomiin. Nyt siis luovuus valloilleen!


Niistikseen tarvitset:
puuvillakankaita (17,5cm x 15cm & 21,5cm x 15cm)
(vinonauhaa)
(avainrenkaan & lukon)

Ohjeet:
  1. Leikkaa puuvillakankaista kaksi nelikulmiota (17,5cm x 15cm & 21,5cm x 15cm). Mikäli teet kahdesta erivärisestä puuvillakankaasta Niistiksen, huomioi, että suurempi kangaspala on valmiin työn sisäkangas.
  2. Aseta kappaleet oikeat puolet vastakkain siten, että 15cm reunat ovat vastakkain (kts. kuva1). Ompele sentin saumanvaralla kappaleet molemmista reunoista kiinni.
  3. Käännä työ oikein päin ja silitä suoraksi siten, että sisäkappaleen reunat kääntyvät osin työn ulkopuolelle (kts. kuva2).
  4. Taita työ keskeltä puoliksi siten, että ommellut reunat kohtaavat. Paina sormella taitosta, jotta työhön jää näkyviin keskikohta. Taita sitten työn toinen ommeltu reuna keskiviivan kohdalle.  Taita lopuksi toinen reuna hieman keskiviivan & toisen reunan päälle (kts. kuva3).
  5. Ompele n. 0,5cm/ompelukoneen paininjalan levyisellä saumanvaralla kappaleen päät kiinni. Vahvista edestakaisin ajaen aukon kohdalta, sillä tämä joutuu käytössä kovimman paineen alle.
  6. Viimeistele työn purkautuvat reunat siksakilla. Käännä työ, viimeistele se silittämällä ja asettele nenäliinapaketti sisään.
  7. Mikäli lisäät Niistikseen vinonauhasta valmistetun koukun, tulee tämä valmistaa ennen kohtaa 4. Koukun valmistuksen ja kiinnityksen ohjeet löydät täältä


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa