Valkosipulinen yöpala

valkosipulileipä somaarki

Tämä on yksi meidän perheen kestosuosikki. Näitä herkkuja tarjotaan aina juhlien pikkutunneilla yöpalana. Meidän perheessä tykätään järjestää juhlia ja parhaat juhlat on sellaiset, joissa loppuyöstä istutaan sinnikkäimpien yökukkujien kanssa keittiön pöydän ääressä ja turistaan joutavia, visaillaan äidin kehittelemän kilpailun parissa tai lauletaan jotain. Ehdottoman parhaalta tämä yöpala maistuu pimenevänä kesäyönä terassilla nautittuna. Vielä siis ehtii elokuussa ulos namistelemaan viltin alla.
valkosipulitomaattisörsseli somaarki

Meidän perhe tunnetaan juhlien järjestämisen ohella sipulihulluna porukkana. Onpa tänne blogiinkin eksynyt jo muutamia sipulilla kuorrutettuja herkkuja, kuten gluteeniton sipulipiirakka, valkosipulilevite ja paistetut salottisipulit. Tämän päivityksen valkosipulisilla yöpaloilla karkottaa vampyyrit vielä seuraavanakin päivänä. Tomaattisörsseli sopii ehdottoman hyvin tarjottavaksi paahtoleivän kaverina. Sipaisu voita ja päälle kunnon satsi sörsseliä – avot! Nappuset sen sijaan on tosi hyviä ihan vaan sellaisenaan tai ruohosipulivoin kanssa nautittuina. Molempien valmistus käy sukkelasti ja yleisesti ottaen nämä uppoaa kyllä kaikkiin valkosipulin ystäviin. Molemmat kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana – näin nappuset ehtii kuivua rapeiksi ja sörsseli puolestaan maustua vastustamattoman herkulliseksi. Ja hei huomioithan, näissä resepteissä ei oo säästelty valkosipulissa. Jokainen kokki siis maistelkoot valmistusvaiheessa, että on omaan makupalettiin sopiva määrä valkosipulia.
valkosipulinappuset somaarki
Tomaattisörsseli (6-8 hengelle)
10 tomaattia
6-8 valkosipulinkynttä
basilikaa
suolaa
mustapippuria

Ohjeet
  1. Poista tomaateista siemenet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Valuta tomaateista ylimäärinen neste siivilässä.
  2. Kuori valkosipulinkynnet ja purista/hienonna ne pieneksi silpuksi. Kynnet voi myös raastaa.
  3. Hienonna basilika rullaamalla ensin lehdet tiiviiksi rullaksi ja siivuttamalla sitten rulla ohuiksi nauhoiksi terävällä veitsellä.
  4. Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
Nappuset (6-8 hengelle)
1 pkt ruispaloja (16 palaa)
1 pkt margariinia (350g)
8-10 valkosipulinkynttä

Ohjeet
  1.  Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Valmista valkosipulivoi sekoittamalla huoneenlämpöinen margariini ja hienonnetut valkosipulinkynnet.
  3. Levitä ruispalat uunipellille leivinpaperin päälle ja voitele leivät reilulla määrällä valkosipulivoita. Paista uunissa keskitasolla n. 10 minuutin ajan.
  4. Leikkaa taloussaksilla hieman jäähtyneet leivät kolmion muotoisiksi nappusiksi ja anna kuivua yön yli ritilän päällä. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.
tomaattisörsseli somaarki







Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa