Turkinpippurisemifreddo
Omatekemä jätski on selvästi tämän(kin) kesän juttu! Me ei omisteta jäätelökonetta, mutta ilmankin pärjää, etenkin jos päätyy valmistamaan herkullista semifreddoa. Italialaisvaikutteinen semifreddo tarkoittaa puoliksi jäätynyttä, ja on koostumukseltaan jäätelön ja jäädykkeen risteytys. Tämä on malttamattoman herkuttelijan unelma, sillä lyhyt pakastus riittää – semifreddo on syöntivalmis muutamissa tunneissa. Semifreddon peruskaava on helppo muistaa. Tarvitset vain kolme kulhoa ja käsivoimia/sähkövatkaimen. Yhdessä kulhossa vatkataan valkuaisvaahto, toisessa vaahdotetaan kerma ja kolmannessa puolestaan vatkataan keltuaiset ja sokeri. Muutama tärkeä seikka kannattaa valmistuksessa huomioida. Kananmunien tulee olla huoneenlämpöisiä, sillä huoneenlämpöiset munat vaahdottuvat paremmin pienemmän pintajännityksen vuoksi. Jääkaappikylmät kananmunat voi myös lämmittää laittamalla ne hetkiseksi kulhoon lämpimään veteen tai vatkaamalla munat lämpimässä vesihauteessa. Valkuaisvaahtoa valmistettaessa kannattaa myös olla tarkkana. Työvälineet eivät saa olla rasvaisia tai märkiä. Pienikin määrä keltuaista, rasvaa tai vettä saattaa estää valkuaisen vaahtoutumisen. Teräs- tai lasikulho soveltuu valkuaisvaahdon valmistamiseen erinomaisesti, sillä niiden pintaan ei jää muovikulhon tavoin rasvajäämiä.
Turkinpippurisemifreddo (n. 1,5l)
Turkinpippurisiirappi
100g turkinpippurirouhetta
½ dl kermaa
4 rkl vettä
Semifreddo
4 kananmunaa
1 dl erikoishienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
3 dl turkkilaista jogurttia
Ohjeet:
- Valmista turkinpippurisiirappi pienessä kattilassa. Kuumenna turkinpippurirouhe, kerma ja vesi kattilassa ja keitä hiljalleen kokoon siirapiksi noin kymmenen minuutin ajan. Anna jäähtyä.
- Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset, puolet sokerista (=½ dl) ja vaniljasokeri kuohkeaksi keltuaisvaahdoksi.
- Vatkaa kerma kuohkeaksi ja sekoita joukkoon turkkilainen jogurtti. Nostele kerma-jogurttiseos keltuaisvaahdon sekaan.
- Vatkaa valkuaiset ja loput sokerista (=½ dl) kovaksi valkuaisvaahdoksi ja nostele se lopuksi vaahtoseoksen joukkoon. Vältä turhaa sekoittamista, jotta ilmavuus säilyy.
- Kumoa semifreddovaahtoseos pakastamista kestävään vuokaan. Kaada turkinpippurisiirappi semifreddon päälle ja kuvioi pinta esimerkiksi grillitikkua hyödyntäen. Ripottele pinnalle turkinpippurirouhetta.
- Pakasta 3-4 tunnin ajan.
Kommentit
Lähetä kommentti