Aleksanterinleivos lemon curd -sitruunatahnalla



aleksanterinleivos somaarki

Päätettiin ottaa haaste vastaan ja kokeilla Aleksanterinleivosten valmistamista. Meiltä nimittäin tosiaan pyydettiin toimivaa reseptiä Aleksanterinleivoksiin jo heinäkuussa, kun valmistimme pinkkejä ja kesänvihreitä imuriunelmia, eli Dammsugareita vaniljaisella twistillä. Tokihan meidän piti tuoda (s)oma twisti tämänkin leivoksen makumaailmaan, ja lemon curd-sitruunatahna osoittautui oivalliseksi tähän hommaan.

Google osasi muutes kertoa, että leivos on toden totta saanut nimensä Venäjän keisarin Aleksanteri l:n mukaan. Oikeaoppisesti leikattuna murotaikinaleivos on suorakaiteen muotoinen ja kätkee sisäänsä vadelmahilloa. Leivonnaisen tunnistettavin piirre lienee sen pinnan vaaleanpunainen kuorrute.


aleksanterinleivos somaarki

Aleksanterinleivoksiin tarvitset:
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 munaa
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
vadelmamarmeladia
lemon curd -sitruunatahnaa 
päälle:
300 g (n. 4 dl) tomusokeria
punaista elintarvikeväriä
n. ½ dl vettä
50g tummaa suklaata

Ohjeet:
  1. Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää kananmunat rasva-sokeriseokseen yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää kuivat aineet taikinaseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna kovettua jääkaapissa noin puolen tunnin ajan.
  3. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja kauli kahden leivinpaperin välissä levyiksi. Pistele levyjen pintaan pienellä haarukalla reikiä, jotta taikina paistuu uunissa tasaisesti. Paista kaulittuja levyjä 175 asteessa noin 10-15 minuutin ajan. Anna jäähtyä.
  4. Levitä toiselle levylle kerros vadelmamarmeladia. Nosta toinen levy leivinpaperin avulla marmeladilla kuorrutetun levyn päälle ja painele levyjä toisiinsa varoen.
  5. Voitele leivoslevyn pintaan ohut kerros lemon curd-sitruunatahnaa ja anna tahnan kuivua pintaan.
  6. Sulata suklaa mikrossa ja pussita se pursotuspussiin.
  7. Sekoita tomusokeriin sen verran vettä, että saat notkean tahnan. Värjää tahna elintarvikevärillä vaaleanpunaiseksi ja levitä kuorrute leivoslevyn pinnalle.  Voit tasoittaa pintaa kuumaan veteen kastetulla veitsellä.
  8. Pursota pintaan vaakasuoraan noin 3cm välein ohuita suklaaviivoja. Vedä cocktailtikulla pintaan pystyviivoja vuoroin ylös, vuoroin alas.
  9. Anna leivoslevyn jäähtyä ja kovettua. Leikkaa terävällä veitsellä tasakokoisiksi leivoksiksi.



Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa