Vitamiinit talteen - mansikoiden säilöminen



mansikkamehu mansikkahillo säilöminen pakastus

Nyt on jälleen se aika vuodesta, kun mansikoiden maut tulisi säilöä purkkeihin ja purnukoihin pimeää ja kylmää ajanjaksoa ilahduttamaan. On se vaan niin sietämättömän ihana ajatus, että talvella voi kaivaa pakkasesta marjojen muodossa kesän makuja leivonnaisia maustamaan tai nautiskella syksyllä makeaa mansikkamehua. Hilloakin kannattaa jääkaappiin säilöä lettukestejä silmällä pitäen.

Meillä tämä jokakesäinen mansikkashow on aina ollut äitin ja tyttärien yhteistä puuhaa. Tuoksut on touhutessa jumalaiset ja lopputulos ilahduttaa läpi vuoden. Muutama seikka kannattaa kuitenkin huomioida säilömisen onnistumisen suhteen:
  • Perussääntönä voidaan pitää, että noin kilosta mansikoita tulee noin yksi litra mehutiivistettä. Tässä reseptissä sokeria saa olla jo valmistusvaiheessa sen verran, ettei valmista mehua laimennettaessa tarvitse sen ihmeemmin sokeria lisäillä. Mehujen säilyminen perustuu pitkälti mikrobien tuhoutumiseen kuumennuksessa sekä pullojen puhtauteen.
  • Hillosokerilla tehty hillo kestää hyvänä seuraavaan satokautena asti, kunhan purkit ovat ilmatiiviitä. Hillosokeria käytetään kidesokeria vähemmän, eli vain 500g raaka-ainekilogrammaa kohti, sillä se sisältää hyytelöä muodostavaa pektiiniä ja happamuudensäätöaineita. Hillojen säilyminen perustuu kuumennukseen, hygieeniseen käsittelyyn, runsaaseen sokeriin sekä kylmäsäilytykseen. Sokeri sitoo marjojen sisältämän veden, jolloin pieneliöiden toiminta estyy.
  • Pakastamisessa mansikoiden maku, rakenne ja ravintoarvo säilyvät hyvin. Mansikat pakastetaan joko kokonaisina, viipaloituina, soseena tai survoksena - sokeroituina tai ilman sokeria. Sokeri lisää hieman C-vitamiinin säilyvyyttä. Suurempia määriä pakastaessa kannattaa kytkeä pakastimesta pakastustoiminto puolisen vuorokautta aikaisemmin päälle, jotta mansikat jäätyvät mahdollisimman nopeasti. Kun jäätyminen tapahtuu nopeasti, säilyy mansikoiden rakenne mahdollisimman hyvänä kun suuret jääkiteet eivät pääse rikkomaan mansikoiden rakennetta. Muista myös jäähdyttää pakkaukset ennen pakastamista. Pakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden.

Kaikessa säilömisessä tulee panostaa marjojen laatuun. Käytä siis vain erinomaisessa kunnossa olevia marjoja. Meidän perheen ehdoton suosikki mansikkalajikkeista on Polka. 

mehumaija mansikkamehu

Mehumaijalla tehty mansikkamehu (höyrymehu)
4kg mansikoita
1,6kg sokeria

Ohjeet
  1. Kaada mehumaijan alakattila lähes täyteen vettä ja kuumenna se kiehuvan kuumaksi.
  2. Kaada puhtaat mansikat kantoineen reiälliseen marjakehikkoon. Nosta marjakehikko ensin mehukattilan päälle ja sitten molemmat vesikattilan päälle. Sulje kansi tiiviisti. Anna marjojen pehmentyä hieman (n. 15min) ja lisää vasta sitten sokeri marjojen päälle. Vesihöyry pehmittää marjat ja irrottaa niistä mehun.
  3. Kaada ensimmäinen mehu takaisin marjojen päälle mehustimeen, jotta sokeri liukenee tasaisemmin. Ethän sekoita mansikoita ja sokeria mehustimessa, jotta hedelmäliha ei sekoittuisi valmiin mehun joukkoon.
  4. Pullota mehu pestyihin, kuumennettuihin pulloihin tai pakastusrasioihin ja sulje välittömästi. Mehustusaika on noin 1-1½ tuntia.


Mansikkahillo
2kg mansikoita
1 dl vettä
1kg hillosokeria

Ohjeet
  1. Putsaa mansikat. Laita marjat kattilaan veden kanssa. Kiehauta marjat, lisää hillosokeri ja anna kiehua hiljalleen 10-15 minuutin ajan.
  2. Anna valmiin hillon jäähtyä ja purkita pestyihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje purkit välittömästi.

Huh, tulipa paljon tietoa mansikoiden säilömisestä. Nyt sitten mansikkaöverit ja mars virkkaamaan mansikkainen kirjanmerkki reseptikirjan väliin. 

virkattu kirjanmerkki


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa