Rosmariini-valkosipulipitko

soma arki valkosipulipitko

Kotitalousopettajan taikinaterapiaa on ehdottomasti erilaisten pullien ja leipästen vaivaaminen, pyörittäminen ja tietysti palmikointi. Oikeastaan koko prosessissa mieli lepää. Tällä kertaa päätettiin leipoa yrttistä valkosipulileipää pitkon muodossa, ja hyväähän siitä tuli! Tätä leipää tarjotaan seuraavan kerran jonkun pastaruoan kaverina tai illanistujaisissa viinin ja muiden herkkujen kanssa. Ja hei, ei kannata säikähtää pitkon palmikointia. Jos taito ei ole vielä hyppysissä, löytyy siihen netin uumenista kuvallisia ohjeita ja videoita. 

somaarki rosmariinivalkosipulileipä suolainen pitko

Rosmariini-valkosipulipitko (2kpl)
 
½ tuorehiiva (=25g)
2 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl valkosipulijauhe
2 rkl hunajaa
1 rkl tuoretta, hienonnettua rosmariinia
2 munaa (+ 1 muna voiteluun)
8-9 dl vehnäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
pinnalle
merisuolaa
valkosipulinkynsiä
tuoretta rosmariinia

Ohjeet:

  1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää sokeri, suola, valkosipulijauhe, hunaja, hienonnettu rosmariini ja kananmunat. Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista haarukkavatkaimella vatkaten.  Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinaa toisella kädellä. Lisää öljy ja alusta, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  2. Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  3. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä ja jaa se kahteen yhtä suureen osaan. Leivo ja palmikoi kaksi suolaista pitkoa esimerkiksi neljällä säikeellä. Nosta pitkot pellille leivinpaperin päälle ja anna kohota liinalla peitettynä uunin lämmetessä 175 asteeseen.
  4. Voitele pitkot kananmunalla ja ripottele pinnalle merisuolaa, ohuiksi siivutettuja valkosipulinkynsiä sekä tuoretta rosmariinia. Paista 175 asteessa uunin keskitasossa n. 20-30 minuuttia tai kunnes pitkot ovat kullanruskeita.

Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa