Bostonkakku mantelirusinatäytteelläsoma arki bostonkakku ohje

Varoitus – päivitys sisältää reseptin kaikille pullahiirille, joille sanonta ”rusinat pullasta” tuo ainoastaan veden kielelle. Tässä Bostonkakussa yhdistyy pehmeä, suussasulava juhlapullataikina, mantelimassan karvaus sekä rusinoiden makeus. Täydellinen yhdistelmä, ainakin jos meiltä kysytään. Bostonkakku on helppo tarjottava, sillä perhepiirissä juhlittaessa voi vain repäistä kakusta pullapalan ja herkutella sen siltä seisomalta. Nämä päivityksen Bostonkakut päätyivät parempiin suihin elokuisilla puutarhajuhlilla. Toki kakun voi myös tarjota juhlallisemmin ja vaikkapa paloitella sen valmiiksi.

Kotitalousopettajaopinnoissa opimme käsitteen juhlapullataikina. Juhlapullassa on enemmän hiivaa kuin arkipullassa, koska taikinassa on runsaammin rasvaa, joka puolestaan hidastaa kohoamista. Kaikkia pullia leivottaessa jauhojen määrään kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Jauhojen määrä riippuu aina siitä, mitä aiotaan leipoa. Pieniin pulliin ja leivonnaisiin alustetaan taikina pehmeäksi, eikä sitä vaivata kovin paljon. Pitkoja varten puolestaan valmistetaan kiinteämpi napakaksi alustettu taikina. Huomioithan, että päivityksen taikinasta valmistat heittämällä 2 Bostonkakkua. Jos yksi kakku riittää, valmista puolikas taikina tai leivo lopputaikinasta mantelirusinapullia pakkaseen vierasvaraksi. Pullasta puhuttaessa mikään ei ole liikaa!

somaarki bostonkakku juhlapullataikina ohje

Juhlapullataikina (n. 25-35 pullapalaa)
½ l maitoa
75g hiivaa
1 tl suolaa
200g sokeria
2 munaa
1 rkl kardemummaa
200g rasvaa
n. 1 kg ydinvehnäjauhoja
täyteainekset:
225g mantelimassaa
rusinoita
koristeluun:
tomusokeria
vettä
punaista elintarvikeväriä

Ohjeet:
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. Lisää sitten suola, sokeri, munat ja kardemumma.
  2. Alusta jauhot taikinaan. Lisää huoneenlämpöinen rasva alustamisen loppuvaiheessa. Tee kaaviloitavasta taikinasta pehmeä, älä alusta sitä sitkeäksi.
  3. Kohota taikina leivinliinalla peitettynä noin kaksinkertaiseksi.
  4. Kaaviloi kohonneesta taikinasta vaivaamatta sitä ½ cm paksu ja 25 cm leveä levy ja levitä sen päälle reilu kerros mantelimassaa. Ripottele pinnalle rusinoita.
  5. Rullaa levy ja leikkaa siitä 5 cm pituisia paloja. Asettele palat pystyasennossa voideltuun irtopohjavuokaan kyllin kauas toisistaan. Jätä kohoamisvara.
  6. Kohota ja paista 175 asteessa n. 30-40min. Jäähdytä peitettynä.
  7. Valuta jäähtyneen Bostonkakun pinnalle värjättyä tomusokerivesikuorrutus. 

soma arki bostonkakku mantelirusinatäyte

Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa