Luonnolliset kengänraikastimetJokaiselle lienee tuttu ongelma eteisessä lojuvat hikiset lenkkitossut tai lempparikengät… Varsinkin näin hellesäässä itse kunkin kengät välillä tuoksahtavat. Onneksi haisulivarpaiden lempikengille on helppo ja kätevä pelastus. Laita joka ilta kengänraikastimet kenkiin ja hajut pysyvät poissa!

Kengille on kaupoissa paljon omia raikastimia, mutta äkkiä tekee kyllä omiakin! Nämä tulevat sekä edullisemmiksi, että ovat täysin myrkyttömiä. Kenkien raikastamiseen voi käyttää toki myös esim. kuivaneita kahvinporoja, sitruunan kuorta tai talkkia. Parhaaksi kuitenkin meidän kokeilujen jälkeen osoittautui sooda-perunajauhoseos höystettynä eteerisillä öljyillä. Kun eteeriset öljytkin valitsee huolella, niin saa lumoavan tuoksun lisäksi antibakteeriset kengät! Meillä öljyiksi valikoitui teepuu, mandariini ja laventeli.Pienen kengänraikastinpussukan voi tehdä niin trikoosta kuin puuvillasta, mutta huomattiin käytössä, että jauhoseos pääsee ohuesta puuvillasta helpommin läpi. Trikoota ei myöskään tarvitse huolitella, koska se ei purkaudu. Pääasia on kuitenkin käyttää kotoa löytyviä tilkkuja! 

Meidän kengänraikastimet koostuu vain kolmesta raaka-aineesta, jotka löytyvät melko varmasti kotikokin kaapeista. Sooda on varmastikin monille lapsiperheissä tuttu siivoustuote. Mekin olemme jo lastentarhanopettajan työssä oppineet, että jos kuivaksi harjoittelevilta taaperoilta unohtuu päiväunilla patjansuojus, niin huolellisen ja patjalle soveltuvan pesun jälkeen paras keino hajujen poistoon on käyttää soodaa. Ripottele soodaa tahran päälle, juo sumpit ja imuroi - hajut ovat poissa! Peruna-/maissijauhon tarkoituksena kengänraikastimessa on imeä kosteutta. Kenkäpommit kestävät n. 1kk ajan, jonka jälkeen kangas kannattaa pestä ja tehdä uusi jauhoseos sen sisälle.

Tiesitkö muuten, että jalkahien hajun aiheuttaa voihappo? Hiki itsessään ei haise, mutta bakteerit, jotka hikeä hajottavat, tuottavat voihappoa. Ruokasooda neutralisoi emäksisenä aineena voihappoa ja poistaa näin hajun ja pitää kengät raikkaan tuoksuisina. Jos siis kenkään on päässyt pinttymään kovakin löyhkä, soodan voi kaataa suoraan kenkään, antaa vaikuttaa tunnin ja imuroida. Ylläpitoon suosittelemme söpöjä kengänraikastimia! 😉Kengänraikastimiin (4kpl) tarvitset:
kangasta (4kpl 20x20cm tilkkuja)
1 dl ruokasoodaa
1 dl peruna-/maissijauhoa
15 tippaa eteeristä öljyä
nauhaa

Ohjeet:
1.   Leikkaa tilkuista esim. lautasta apuna käyttäen 20cm ø ympyröitä.
2.   Sekoita huolellisesti sooda, perunajauho ja öljy tasaiseksi seokseksi.
3.   Aseta kangastilkut lasien päälle nurja puoli ylöspäin. Paina kangasta hiukan lasin sisään helpottamaan täyttämistä. Jaa jauhoseos neljään osaan ja sulje täytetyt kengänraikastimet nauhalla. 


Tuoksuvin varpain kesälaitumille! Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa