Krokanttirullat

soma arki krokanttirullat

Keskikesän juhlaan on enää vajaa viikko ja jotain herkullista tarjottavaa perinteisen mansikkakakun rinnalle olisi kiva pyöräyttää. Me keksimme testata ruotsin reissuilta kahviloista tutuksi tulleen krokanttirullan valmistusta. Kyllä muuten kannatti ja nämä löytävät tiensä myös juhannuksen jälkkäriosastolle. Mikäli sinäkin innostut valmistamaan krokanttirullia, huomioithan, että ne tulee tarjoilla välittömästi täyttämisen jälkeen. Näin rullat pysyvät rapeina. Blogin syövereistä löytyy muutes hirvittävä määrä reseptejä, jotka soveltuvat erinomaisesti juhannuspöytään. Sinne siis seikkailemaan mars!

Kun selailimme reseptejä näihin herkkupaloihin, törmäsimme jatkuvasti mainintaan puisesta kepistä, jonka ympärille krokanttirullat muotoillaan kuumina. Meitä molempia epäilytti, että rasvaa ja sokeria sisältävä tahmea krokanttirulla tarraisi kiinni puiseen muottiin. Tämä piti tietysti testata. Otimme käyttöön sekä tarttumattomalla pinnalla varustetun tasapaksun, kädensijattoman kaulimen että puukepin. Ja näinhän siinä todella kävi, että krokanttirullat tarrasivat tiukasti kiinni puiseen pintaan. Ehdottomasti siis kannattaa käyttää tarttumattomalla pinnalla varustettua kaulinta tai vastaavaa leivontavälinettä apuna krokanttirullia valmistettaessa. Tee-se-itse -versiossa voi marssia sähköasennustarvikkeiden osastolle, ostaa metrin tai kahden pätkän 20mm muoviputkea ja putsata sen leivontakuosiin. Näppärää ja edullista!

Perinteisissä krokanttirullissa on täytteenä vaniljasokerilla maustettua kermaa. Me testasimme rulliin kondensoidulla, karamellisoidulla maidolla maustettua kermavaahtoa. Kira sai jäätelöhimoissaan villin idean pakastaa muutaman täytetyn krokanttirullan. Sujautimme siis rullat pakkaseen ilmatiiviissä rasiassa ja arvatkaas – krokanttirullat maistuivat jumalaisilta myös jäätyneinä! 

somaarki krokanttirullat leivonta

Krokanttirullat (n. 15kpl)
100g mantelirouhetta
100g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoa
2 rkl maitoa
2 rkl siirappia
täyte:
2 dl kermaa
n. 2 rkl kondensoitua, karamellisoitua maitoa

Ohjeet:
  1. Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Ota esille leivinpaperilla vuorattu uunipelti sekä tarttumattomalla pinnalla varustettu kaulin/muoviputken pätkä.
  2. Mittaa kattilaan voi, sokeri, vehnäjauho, maito sekä siirappi ja kiehauta. Ota pois liedeltä heti, kun havaitset kuplien nousevan pintaan. Lisää joukkoon mantelirouhe ja sekoita.
  3. Lusikoi 2-3 teelusikallisen kokoisia kekoja krokanttitaikinaa leivinpaperille. Yhdelle leivinpaperille mahtuu kolme taikinakekoa. Jätä kekojen sekä uunipellin reunojen väliin tilaa, sillä krokanttitaikina leviää paistettaessa huomattavasti. Paista noin 7 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.
  4. Pyöritä krokanttikeksit tarttumattomalla pinnalla varustetun kaulimen ympärille heti, kun kädet kestävät keksien kuumuuden. Mikäli odotat liian kauan, rapsahtavat keksit herkästi rikki niitä pyöriteltäessä.
  5. Anna rullien jäähtyä kaulimen ympärillä muotoonsa. Laita tällä välin seuraavat krokantit uuniin.
  6. Kun kaikki krokanttirullat ovat valmiita, valmista täyte. Vaahdota kerma ja lisää kondensoitua, karamellisoitua maitoa makusi mukaan vaahdon joukkoon sekoittaen.
  7. Kumoa maustettu kermavaahto pursotinpussiin ja pursota krokanttirulliin täyte.


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa