Juhannuskakku - Päärynätuorejuustokakku Oreo-keksipohjalla

soma arki juhannuskakku päärynätuorejuustokakku oreo

Saimme idean päivityksen kakkuun juhannuskoivusta. Värimaailma jäljittelee koivunlehtien vihreyttä ja rungon mustavalkoisuutta. Keksipohjan tumma sävy on saatu aikaan Oreo-kekseillä ja kakun neljä tuorejuustokerrosta tummenevat kerros kerrokselta valkoisesta kohti kirkkaanvihreää kiillepintaa. Meidän kakun kerrosten välinen väriero on hillitty. Elintarvikeväriä voi laittaa kerroksiin suuremmat määrät, jotta kerrosten välinen väriero korostuu entisestään. Kakku valmistuu myös mökkiolosuhteissa, sillä uunia ei valmistamiseen tarvita. Kakun vihreään ulkokuoreen piti tietysti miettiä soveltuva makumaailma ja se löytyi päärynöistä. Kakku sisältää tölkillisen säilykepäärynöitä ja makua korostetaan päärynä- sekä vanilja-aromeilla.

Juhannuskakku valmistuu siis kerros kerrokselta. Yhden kerroksen valmistaminen itsessään ei vie kauan aikaa, mutta jokaisen kerroksen välissä tulisi malttaa hengähtää puolisen tuntia  tai vaikka kellahtaa sohvalle täyttelemään ristikkoa munakellon tasaisen napsutuksen käydessä taustalla. Huomioithan, että ohje on kirjoitettu yhdelle kerrokselle. Mikäli haluat skipata kerrosten valmistamisen, voit vallan hyvin valmistaa koko tuorejuustokakun yhdellä kertaa. Koristeluun hyödynsimme ahomansikankukkia, koivunlehtiä sekä ketunleipiä. Varmaksi osaamme sanoa, että kahta jälkimmäistä voi napostella vaikkapa salaateissa. Myös ahomansikan lehdet soveltuvat salaatteihin, ja usein onkin niin, että mikäli lehdet ovat syötäviä, soveltuu myös kukka naposteltavaksi.

somaarki juhannuskakku tuorejuustokakku oreopohja

Juhannuskakku (Ø18):                                       
pohja:
Oreo-keksipaketti
35g voita
6 liivatelehteä                                                       
2 dl kuohukermaa                                                
1 dl sokeria                                                            
200g tuorejuustoa                                               
2 dl turkkilaista jogurttia                                     
1 prk (415/230g) säilykepäärynöitä                  
vaniljauutetta                                                        
päärynäaromia                                                                                
vihreää elintarvikeväriä                                      
½ dl päärynälientä                                                
kakkukiille:
2½ liivatelehteä
1½ dl vettä
¾ dl sokeria
1 tl vaniljauutetta
vihreää elintarvikeväriä

Yhteen kerrokseen tarvitset:
1½ liivatelehteä
½ dl kuohukermaa
¼ dl sokeria
50g tuorejuustoa
½ dl turkkilaista jogurttia
1½ säilykepäärynää
muutamia tippoja vaniljauutetta
muutamia tippoja päärynäaromia
vihreää elintarvikeväriä
n. 1 rkl päärynälientä

Ohjeet:
 1. Pingota leivinpaperi Ø 18cm irtopohjavuoan pohjalle.
 2. Poista Oreo-keksien täyte ja aja ne tasaiseksi monitoimikoneessa. Voit myös murskata keksit pussissa esimerkiksi kaulinta hyödyntäen.
 3. Sulata rasva ja yhdistä se keksimuruun. Painele keksipohja irtopohjavuokaan tiiviiksi pohjaksi ja laita jääkaappiin odottamaan.
 4. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan viideksi minuutiksi.
 5. Vaahdota kerma ja sokeri. Yhdistä vaahtoon tuorejuusto ja jogurtti.
 6. Valuta säilykepäärynöiden liemi talteen. Soseuta säilykepäärynät ja lisää ne seokseen. Mausta makusi mukaan vaniljauutteella ja päärynäaromilla. 
 7. Kuumenna päärynäliemi pienessä kattilassa. Purista liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi ja lisää kuumaan nesteeseen liukenemaan. Valuta liivateseos ohuena nauhana korkealta täytteeseen.
 8. Kumoa kerroksen täyte kakkuvuokaan. Hyydytä kylmässä n. 30 minuutin ajan ennen seuraavan kerroksen kumoamista.
 9. Valmista seuraavat kolme kerrosta noudattaen kohtia 4-8. Lisää jokaisella kerroksella ennen kohtaa 7 elintarvikevärin määrää siten, että kakun vihreä väri syvenee kerros kerrokselta.
 10. Valmista lopuksi kakun päälle kiille. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi. Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa kiehuvaksi ja nosta sivuun. Lisää sokeriveteen vaniljauute ja vihreää elintarvikeväriä ja sekoita tasaiseksi. Purista liivatelehdet mahdollisimman kuiviksi ja sekoita ne kuumaan sokeriveteen. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lusikoi seos läheltä kakun pintaa tasaisesti täytteen päälle. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin vähintään kahden tunnin ajaksi ennen kakun koristelua. 
 11. Koristele kakun kiillepinta ahomansikankukilla, ketunleivillä ja koivunlehdillä. 


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa