Poreilevat, luonnolliset vessapommit!




Oo la laa! Nyt on vessanpesu luonnollisuuden lisäksi hauskaa! Vesipeto-Kiran haave kylpyammeesta ja kylvyssä poreilevista kylpykuulista on johtanut lopulta tähän…

Me teimme amerikkalaistuneen ystävän vinkistä ekologisia (ja ah, niin hyväntuoksuisia) ja hauskoja vessapommeja. Kaikki ainesosat ensimmäiseen, raikastavaan vessapommiin löytyikin kotoa. Toiseen, syväpuhdistavaan vessapommiin kävimme hakemassa apteekista pullon 3%:sta vetyperoksidia. Ensimmäinen otos ei mennyt aivan putkeen, mutta jo toisella yrityksellä pääsimme asiasta jyvälle. Me keräsimme muillekin innostuneille muutamia vinkkejä vessapommien tekemiseen ja säilytykseen. Täytynee myöntää, että näitä oli sekä superhauskaa tehdä, että käyttää! Uskoisin, että näillä saa houkuteltua myös nuorison vessanpesuun.

Muutaman viikon käytön jälkeen olemme huomanneet, että syväpuhdistukselle ei ole tarvetta kuin maksimissaan kerran viikossa. Tällöin laitamme vessanpönttöön 1-2 vessapommia, annamme niiden kuplia ja hankaamme vessaharjalla koko wc-pöntön. Raikastavia vessapommeja tulee laiteltua pönttöön useammin – olisikohan kyse toistaiseksi lapsellisesta innostuksesta…


Vinkit:
-        Ensimmäisellä kerralla meidän massasta tuli liian kosteaa ja reaktio käynnistyi osittain jo muoteissa. Tällöin massa kohoaa muotin yli. Sopivan kostea massa pysyy kasassa ja tasaisena, mutta reaktio ei käynnisty. Pilalla nuo hiukan kohonneetkaan eivät toki ole, mutta vessanpesussa reaktio ei ole enää vaan yhtä voimakas.
-        Lisää nesteet massaan esim. pienisuihkuisista spray-pulloista, jolloin on helppo kontrolloida nesteen määrää.
-        Kun puristat massaa käden sisällä ja se pitää muotonsa, on massa valmista.
-        Pieni kuplinta massan valmistuksessa kuuluu asiaan!
-        Vessapommit on syytä säilyttää suljetussa rasiassa. Me pelattiin varman päälle, eikä laitettu mahdollisen kosteuden aiheuttaman laajenemisen vuoksi pommeja lasipurkkeihin. Säilytykseenhän voisi myös käyttää esim. vanhaa, uudelleensuljettavaa astianpesuainepussia.
-        Vetyperoksidia sisältävät pommit on syytä säilyttää tummassa purkissa/valolta suojassa, sillä muutoin vetyperoksidin teho hälvenee.


Ainesosat:
Vetyperoksidi (3%): Vetyperoksidi tappaa tehokkaasti bakteereja, hiivoja, homeita, sieniä ja itiöitä eli desinfioi voimakkaasti. Tämä on tuttu aine haavojen puhdistuksessa. Säilytettävä valolta suojattuna.
Etikka: Melkein joka kotitaloudesta löytyvä etikka desinfioi myös tehokkaasti. Etikka on hapanta ja se ehkäisee ja poistaa myös kalkkisaostumia. Etikka on turvallista - sillä ei ole minkäänlaisia haittoja käyttäjälle eikä luonnolle.
Sitruunahappo: Myrkytön, ekologinen aine, joka poistaa tehokkaasti kalkkisaostumia.
Ruokasooda: Leivonnasta tuttu, emäksinen aine on viralliselta nimeltään natriumvetykarbonaatti. Ruokasooda puhdistusaineena valkaisee, puhdistaa ja poistaa epätoivottuja hajuja. Soodaa hyödynnetään usein luonnonmukaisena hankausaineena siivouksessa.
100%:set eteeriset öljyt (sitrukset): Aidoilla ja luonnollisilla 100%:lla eteerisillä sitrusöljyillä on hyvän, raikkaan tuoksunsa lisäksi antiseptisiä vaikutuksia. 


Syväpuhdistava vessapommi
2 ½ dl ruokasoodaa
1 ¼ dl sitruunahappoa
40 tippaa (100%) eteeristä öljyä
n. ½ rkl etikkaa
n. 1 rkl vetyperoksidia
+
Silikonimuotti/paperisia muffinivuokia
Ilmatiivis rasia säilytykseen

Ohjeet:
1.   Lisää muovikulhoon ruokasooda ja sitruunahappo. Tiputa joukkoon 40 tippaa 100% eteeristä öljyä (esim. sitruunaruoho, sitruuna tai mandariini).
2.   Sekoita huolellisesti.
3.   Kaada etikka ja vetyperoksidi omiin pieniin suihkepulloihin tai lisää vuorotellen tippoina seokseen. Huom! Et välttämättä tarvitse koko määrää nesteitä.
4.   Muotoile massasta joko käsin tai muotteihin paineltuina tiiviitä ”pommeja”. Anna kuivua n. 1-2 vuorokautta tai kunnes massa on täysin kuivaa.

Raikastava vessapommi
3 dl ruokasoodaa
1 dl sitruunahappoa
n. 1 rkl vettä
n. 40 tippaa (100%) eteeristä öljyä

Ohjeet:
1.   Lisää muovikulhoon ruokasooda ja sitruunahappo. Sekoita.
2.   Sekoita veteen valitsemasi 100%:set eteeriset öljyt ja kaada suihkepulloon.
3.   Lisää neste vähitellen seoksen joukkoon. Huom! Et välttämättä tarvitse koko määrää nesteitä.
4.   Muotoile massasta joko käsin tai muotteihin paineltuina tiiviitä ”pommeja”. Anna kuivua n. 1-2 vuorokautta tai kunnes massa on täysin kuivaa. 

Kommentit

  1. Harvoin mikään asia varsinaisesti motivoi vessanpesuun, mutta nyt on kyllä pakko kokeilla. Kiitos yksityiskohtaisista ohjeista ja inspiraatiosta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa