Juustokuplat


soma arki juustopallot parmesaani juustokuplat

Näihin suussa sulaviin, juustoisiin taikinapalloihin liittyy hauska tarina. Pinja on tunnetusti aivan mahdottoman huono suunnistamaan. Ala-asteella matka koulusta kotiin sujui, kun Elina-kaveri ”kävelytti” suurimman osan matkasta ja vasta Elinan kotiovelta piti sitten pärjätä itsekseen omaan kotiin saakka. Eipä muuten mene hirvittävän paljon paremmin nämä suunnistusasiat aikuisiälläkään. Eräs tarinoista sijoittuu niihin aikoihin, kun Pinja muutti opiskelupaikan perässä Merihakaan. Uudet koulukaverit olivat varsin pian tietoisia tästä itseltään katoamisen taidosta ja pähkäsivät Pinjan kuullen Kaisaniemen metrotunnelissa, että voidaanko me päästää Pinja tästä kotio, mahtaako se eksyä.. Jaa miten nämä päivityksen juustokuplat sitten liittyy näihin tarinoihin. No, Tallinnan vanhassa kaupungissa on sellainen ihanan tunnelmallinen pieni kellariravintola, jonne meistä vain Kira löytää. Sieltä ravintolasta saa maailman herkullisimpia uppopaistettuja juustopalloja, joita Pinja voisi syödä kulhollisen. Löytyipä tästä ensikohtaamisesta myös muisto arkistojen aarteista.


Pinterest on pullollaan erilaisia juustopalloreseptejä. Näitä Pinja on ahneuksissaan kahlannut läpi vesi kielellä. Josko löytäisi jonkin ihanan reseptin, joka muistuttaisi makumaailmaltaan noita Tallinnan uppopaistettuja, leivitettyjä juustopalloja. Uppopaistamista ruoanvalmistusmenetelmänä ei kyllä hirvittävän mieluusti tule muulloin kuin munkkeja paistettaessa käytettyä. Tästä syystä päivityksen reseptiin päätyneet Brasilialaiset juustopallot, juustokupliksi nimetyt herkkupalat valmistuvatkin uunissa. Gluteenittomillekin nämä juustokuplat soveltuvat, sillä niiden pyöräyttämiseen käytetään maniokki- eli cassavakasvin juuresta valmistettua tärkkelystä. Tapiokatärkkelystä löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista. Juustokuplat ovat pinnaltaan rapeita, mutta sisus on pehmeää ja venyvää. Näiden suolaisten makupalojen kanssa kannattaa ehdottomasti ottaa linjaksi ”suoraan uunista suuhun”.

Me päätimme toteuttaa reseptin hyödyntämällä Kiran kaapista löytyvää mittalusikkasettiä, johon kuuluu neljä mittalusikkaa: 60 ml, 80 ml, 120 ml ja 240 ml (= 1/4, 1/3, 1/2 ja 1 kuppia). Tämä mittalusikkasetti on oivallinen kansainvälisiä reseptejä toteuttaessa. Mikäli kotoasi ei löydy jenkkiläistä mittasettiä, voit muuntaa reseptin kotimaisiin mittayksiköihin siten, että maitoa ja parmesaania tulee kumpaistakin reseptiin 3 dl, rypsiöljyä puolestaan 1½ dl ja tapiokatärkkelystä n. 5 dl. Oikea koostumus taikinassa on saavutettu, kun taikinan on venyvää & tahmaista ja se on pursotettavissa pursotinpussin läpi leivinpaperille.

soma arki juustopallo ohje juustokupla

Juustokuplat
1 kuppi täysmaitoa
½ kuppi rypsiöljyä
1 tl suolaa
n. 2 kuppia tapiokatärkkelystä
2 kananmunaa
1 kuppi parmesaanijuustoa

Ohjeet:
  1. Esilämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita kattilassa maito, rypsiöljy ja suola ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää tapiokatärkkelys nesteeseen vähitellen haarukkavatkaimella sekoittaen.  Vaivaa taikinaa joko käsin tai monitoimikoneella noin viiden minuutin ajan. Vaivaamisen myötä taikina muuttaa muotoaan venyväksi ja tahmeaksi.
  3. Lisää kädenlämpöisen taikinan joukkoon kananmunat yksitellen. Sekoita huolella.
  4. Lisää lopuksi taikinaan raastettu parmesaanijuusto. Kumoa taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille. Voit vaihtoehtoisesti nostella taikinan lusikalla leivinpaperille. 
  5. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista juustokuplia uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia, kunnes kuplat ovat kohonneet ja saaneet väriä pintaan.


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa