Talvipäivän lohikeitto - vinkit kalaliemen keittelyyn

somaarki lohikeitto kalaliemi

Tänään on ainakin Etelä-Suomessa aivan täydellinen talvisää. Paljon lunta ja ihana aurinko – kaikin puolin mahtava ulkoilu- ja kalakeittopäivä! Me Soman arjen naiset laitettiin tulille aamutuimaan lohisoppa, jotta voidaan luistelun päätteeksi iltapäivällä hotkaista aimoannokset ihanaa, kuumaa keittoa. Meidän lohisopan salaisuudet ovat itse keitelty kalaliemi, suolakurkku, kaprikset ja tietty tiskiltä ostettu, tuore lohifilee. Ainiin ja tietty kerma! 😊

Kalaliemi on äärimmäisen helppoa tehdä itse ja kerralla kannattaakin tehdä sen verran, että seuraavaan soppaan liemen löytää pakkasesta. Vaikka perkaustähteiden käyttö saattaa aluksi vähän ajatuksena vieroksuttaa niin oman kalaliemen maku on kyllä niin hyvä, ettei seuraavalla kerralla enää emmi käyttää koko kalaa hyödykseen keitossa!

Kalaliemi keitetään siis kalan hukkapaloista, ruodoista, evistä, päistä tai pikkukaloista. Muistathan poistaa kidukset saksilla ja huuhdella tarpeen vaatiessa veret kalanperkeistä. Kalan perkaustähteet laitetaan kattilaan ja lisätään vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Kalan lisäksi liemeen lisätään usein esim. suolaa, sipulia, pippureita ja laakerinlehtiä (1l vettä = n. 20 pippuria, 1 laakerinlehti, 1 rkl suolaa). Me kuorimme aina liemen pinnalle muodostuvan vaahdon pois, jotta liemestä tulisi kirkasta. Liemen tulisi hautua miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Liian pitkään kalalientä ei tule hauduttaa, jottei se menetä raikasta makuaan. Lopuksi hiukan jäähtynyt liemi siivilöidään.

somaarki lohikeitto kalaliemi

Lohikeitto
6 perunaa
2 porkkanaa
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 rkl voita
8 dl kalalientä
½ tl kokonaisia maustepippureita
1 laakerinlehti
400g lohifileetä
1 rkl kapriksia
2 maustekurkkua
2 dl ruokakermaa
tuoretta tilliä
suolaa

Ohjeet:
1.   Pese, kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipulit. Kuullota voissa ja lisää kalaliemi. Anna kiehua maustepippurien ja laakerinlehden kanssa melkein kypsiksi. Poista laakerinlehti ja pippurit keitosta.
2.   Poista lohifileestä nahka ja ruodot. Pilko kala tasakokoisiksi, reiluiksi kuutioiksi. Pilko myös maustekurkku pieniksi kuutioiksi. Lisää lohi, kaprikset, maustekurkut ja ruokakerma keittoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kala on kauttaaltaan kypsää. Lisää tilli ja mausta oman maun mukaan suolalla. 




Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa