Silmukoiden jäljentäminen - Hertta-lapaset

soma arki silmukoiden jäljentäminen

Silmukoiden jäljentäminen on helppo tapa saada sileäpintaiseen neuleeseen kuvio ilman suurempaa päänvaivaa. Jäljentämiseen tulee valita lanka, joka peittää työn silmukat – parhaiten asian ajaa sama lanka kuin neuletyössä. Jäljentämisessä ommellaan käsin pistoja tylpällä neulalla työn silmukkarakenteita seuraten. 

Silmukoiden jäljentäminen sopii kaikille – aloittelijoista konkareihin.  Joskus jokin sileäpintainen kirjoneuletyö edellyttää pieniä yksityiskohtia, joissa pitkiltä langanjuoksuilta ei voi välttyä. Näissä tilanteissa jäljentäminen voi tarjota varsin passelin avun. Meidän Hertta-lapasien muusana toimi Pinjan Hertta-westie. Internetin ihmeellinen maailma suorastaan pursuaa erilaisia kuvioita ja jäljennettäviä kirjaimia, mutta mikään ei estä suunnittelemasta kuvioita alusta alkaen ihan itse.


Jäljentämisessä kannattaa ottaa huomioon se, että kuvioidun pinnan paksuus luonnollisesti tuplaantuu. Tämä vaikuttaa neulepintaan oikeastaan käyttömukavuuden osalta. Silmukoiden jäljentämistä kannattaakin harkita esimerkiksi lapsen pipoon (jossa paksuus ainoastaan plussaa) tai vaikkapa isompaan neulepintaan, kuten villatakin rintamukseen. Kovin isoja alueita ei kannata välttämättä jäljentämällä tehdä. Jäljentäminen soveltuu hyvin pienten yksityiskohtien ja pienempien kuvioiden aikaansaamiseksi.

Jäljentämisessä on mahdollista edetä niin vaaka- kuin pystysuuntaan (kts kuva). Teimme vaakasuunnassa etenemisestä myös lyhyen videon Instagram-tilillemme @soma_arki. Ainakin meille toimii oppimisessa se, kun voi ihan konkreettisesti katsoa toisen käsistä mallia. Sinne siis, hep!

somaarki silmukoiden jäljittely

Vaakasuunta:
  1. Tuo neula työn oikealle puolelle peitettävän silmukan alakärjestä.
  2. Pistä neula vaakasuunnassa peitettävän silmukan yläpuolella sijaitsevan silmukan alakärjen lankojen ali.
  3. Pistä neula peitettävän silmukan alakärkeen ja vie neula nurjalla puolella viereisen peitettävän silmukan alakärkeen.

Pystysuunta:
  1. Tuo neula työn oikealle puolelle peitettävän silmukan alakärjestä.
  2. Pistä neula vaakasuunnassa peitettävän silmukan yläpuolella sijaitsevan silmukan alakärjen lankojen ali.
  3. Vie neula pystysuunnassa peitettävän silmukan alakärjestä nurjalle puolelle ja tuo takaisin oikealle puolelle yläpuolella olevan silmukan alakärkeen. 


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa