Runebergin tortut (myös gluteenittomana)



Runebergin tortut ohje somaarki

On vihdoin aika taas leipoa Runebergin torttuja! Allekirjoittaneet eivät tyydy kaupan versioihin, sillä äiti on totuttanut liian hyvään. Kaikissa kaupan versioissa tuppaa myös olemaan punssia tai rommia ja ne makumaailmat ei näille tytöille (tortuissa) uppoa. Tänäkin vuonna äitin perinteisiä torttuja on vaikea peitota millään versiolla. Me kuitenkin yritettiin ja tehtiin niin tavallisia kuin gluteenittomia torttuja. Mamma pääsee vielä tänään makuraatiin ja meitä vähän jännittelee!

Me käytettiin gluteenittomiin torttuihin joulun left over –osastolta gluteenittomia pipareita. Makumaailman kruunaa kardemumma ja nämä tortut vei ainakin meidän kielen mennessään. Tortut voi toki dipata punssiin/rommiin, mutta me käytettiin sen sijaan kostutuksena omenamehua. 

Runebergin tortut ohje somaarki

Runebergin tortut
1 kananmuna
1 ½ dl sokeria
½ dl mantelirouhetta
½ dl mantelijauhetta
2 dl korppujauhoja
1 dl kermaa
1 ½ dl juoksevaa margariinia
1 tl leivinjauhetta
1 ½ dl vehnäjauhoja
Kostutukseen:
omenamehua/punssia
Tortun päälle:
2 dl tomusokeria
1 rkl vettä
vadelmahilloa 

Ohjeet:
  1. Vatkaa muna ja sokeri vaahdoksi.
  2. Sekoita vaahdon joukkoon mantelirouhe ja –jauhe sekä puolet korppujauhoista.
  3. Lisää kerma, margariini, loput korppujauhot sekä keskenään sekoitetut leivinjauhe ja vehnäjauhot seokseen.
  4. Jaa annosvuokiin ja paista 200 asteessa n. 20-30 minuuttia.

Gluteeniton Runebergin torttu somaarki

Gluteenittomat Runebergin tortut
200g margariinia
½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2 ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
2 dl mantelijauhetta
3 dl gluteenittoman piparkakun muruja (= 150g)
1 dl omenasosetta
(tippa karvasmanteliöljyä)
Kostutukseen:
omenamehua/punssia
Tortun päälle:
2 dl tomusokeria
1 rkl vettä
vadelmahilloa

Ohjeet:
  1. Vaahdota margariini ja sokerit.
  2. Lisää munat vatkaten yksitellen margariini-sokeriseokseen.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne seokseen. Lisää lopuksi omenasose (ja karvasmanteliöljy).
  4. Jaa taikina n. 12 annosvuokaan ja paista 175 asteessa n. 20-30 minuuttia.

Torttujen viimeistely
  1. Valmista kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi.
  2. Kostuta jäähtyneet tortut.
  3. Paina tai leikkaa veitsellä pieni kolo, johon laitat hilloa. Pursota tomusokerikuorrutteella hillon ympärille kaunis reunus. 

Gluteeniton Runebergin torttu somaarki









Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa