Maa-artisokkasosekeittoa yrttiöljyllä ja pähkinöillä

somaarki maa-artisokkasosekeitto


Ihan hävettää myöntää, että me molemmat ollaan löydetty maa-artisokka vasta lähivuosina köksäopintojen myötä. Mutta se tuli kyllä kertarysäyksellä jäädäkseen. Valmistimme yliopiston keittiössä maa-artisokasta silkkisen sileää ja maukasta sosekeittoa ja tämän kyseisen reseptin jemmasimme visusti reseptikirjojemme väliin. Mieliimme on kyllä kaiken kaikkiaan hiipinyt äärimmäinen kiitollisuus opintovapaavuosista. Työpäivien päätteeksi sitä tätä nykyä yleensä löytää itsensä joko keittiöstä reseptejä testailemasta tai saumurin ääreltä äheltämästä. Ainahan ei siis suinkaan ole ollut näin - ainakaan Pinjan osalta. Edellisviikonloppuna kävi ilmi, että Pinjan lapsuudenystävät ovat aina eläneet siinä uskossa, että Pinja on lapsesta lähtien osannut ommella ja neuloa ja ja ja.. Vaikka tosiasiassa Pinja neuloi ensimmäiset villasukkansa vasta aikuisiällä ja ensikosketus saumuriinkin on otettu vasta käsityönopettajaopintojen myötä. Puukäsityönaisia nääs. Keittiössä me ollaan molemmat saatu kokkailla lapsesta lähtien – kiitos äidin.

Nyt kuitenkin takaisin sosekeiton pariin. Keksimme valmistaa yrttiöljyä keiton pintaa koristamaan. Meidän yrttiöljy valmistui ruukullisesta tuoretta basilikaa ja kourallisesta tuoretta rucolaa. Öljyn saat aikaiseksi hienontamalla yrtit ja hyppysellisen suolaa huhmareessa tasaiseksi ja lisäämällä noin desilitran öljyä sekoittaen joukkoon. Päätimme myös ripotella keiton päälle pekaanipähkinöitä, jotka meidän mielestämme täydentävät sosekeiton makumaailmaa ja tuovat mukavasti purutuntumaa muuten niin silkkisen pehmeään sosekeittoon. Toki pinnalle voi ripotella myös krutonkeja tai muita pähkinöitä/siemeniä. Kerrottakoon vielä pienenä vinkkinä, että mikäli haluat sosekeitostasi erityisen kuohkeaa, voit vatkata sitä pienen hetken tehosekoittimessa juuri ennen tarjoilua.


maa-artisokkasosekeitto ohje


Maa-artisokkasosekeitto yrttiöljyllä ja pähkinöillä

300g jauhoisia perunoita
800g maa-artisokkaa
1 valkosipulinkynsi
n. 1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl ruoka-/soija-/kaurakermaa
¼ tl valkopippuria
tuoretta basilikaa
tuoretta rucolaa
öljyä
suolaa
pähkinöitä/siemeniä/krutonkeja

 
Ohjeet:

  1. Pese perunat ja maa-artisokat. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja kuutioi maa-artisokat kylmässä vedessä, jotta ne eivät tummu.
  2. Hienonna valkosipuli ja kuullota se kevyesti kattilassa pienessä määrässä rasvaa. Lisää kattilaan juureskuutiot ja kuullota niitä vielä hetki.
  3. Kaada vesi kattilaan ja lisää kasvisliemikuutiot liemeen. Keitä juurekset kypsiksi.
  4. Kaada osa keitinliemestä talteen ja soseuta juurekset pienessä määrässä keitinlientä. Lisää kerma ja keitinlientä sen verran, että saat keitolle mieluisan rakenteen.
  5. Kiehauta, maista ja mausta.
  6. Lisää pinnalle yrttiöljyä ja pähkinöitä/siemeniä/krutonkeja ja nauti!
Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa