Myskikurpitsasosekeitto

myskikurpitsakeitto somaarki

Me siskokset ollaan entistä enemmän kotitalousopettajakoulutuksen jälkeen panostettu satokauden mukaiseen ruokailuun. Toki ollaan saatu kasvaa aika ihanan äitiliinin helmoissa, joka on aina mahdollisuuksien mukaan kokkaillut satokauden herkuista meille sapuskaa. Ihana ja tärkeä muistijälki siitä perheen ruokakulttuurista vaan jää!

Kotitalousopettajaopinnoissa pyöräytettiin viime syksynä myskikurpitsakeittoa ja meidän maistelupöydässä kuului hervottomien juttujen lisäksi ihania huokauksia. Myskikurpitsan maku on ihanan pähkinäinen ja makea. Me maustoimme tällä kertaa sosekeiton chilillä ja inkiväärillä, mutta kaikki vahvat mausteet sopivat eri hyvin myskikurpitsan kaveriksi. Myskikurpitsan voi ja kannattaa käyttää siemeniä myöden. Jos kurpitsaa jää sosekeiton tarpeesta yli, paahda, soseuta ja pakasta se. Myskikurpitsasoseen voi myöhemmin käyttää esimerkiksi sämpylöiden ja muffinien kostuttajana tai uuden sosekeiton pohjana. Myös siemenet kannattaa huuhtoa ja paahtaa ja käyttää sosekeiton tai puuron päällä.


Myskikurpitsakeitto
750g myskikurpitsaa (kuorittuna 500g)
250g porkkanaa
250g perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
1 tl chilijauhetta tai tuoretta chiliä oman maun mukaan
½ tl inkiväärijauhetta tai tuoretta inkivääriä oman maun mukaan
2 dl appelsiinitäysmehua
150g maustamatonta tuorejuustoa (gluteeniton/vegaaninen)
(krutonkeja)

Ohjeet

1.   Pese ja halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja rihmastot lusikkaa hyödyntäen. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi ja levitä uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 225 asteessa n. 20 minuttia. Vahdi, ettei kurpitsa ruskistu vaan ainoastaan pehmenee. Kaavi lämpimistä kurpitsaviipaleista sisus irti.

2.   Pese, kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Kuutioi myös sipuli ja valkosipulin kynnet. Lisää kiehuvaan veteen kasvisliemikuutio sekä pilkotut perunat, porkkanat ja sipulit. Anna kiehua kannen alla kypsiksi.

3.   Kaada osa keiton nesteestä erilliseen kulhoon. Soseuta keitetyt kasvikset sekä kuorestaan irrotetut kurpitsat. Lisää joukkoon sokeri, suola, chili, inkivääri, appelsiinimehu ja tuorejuusto. Lisää tarvittaessa hiukan kasvisten keitinlientä. Kuumenna sosekeitto kiehuvaksi liedellä ja tarjoile kurpitsansiementen ja krutonkien kera. 

myskikurpitsakeitto somaarki



Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa