Visiittivuoka


visiittivuoka ohje somaarki

Tämä voisi olla yksi meidän lapsuuden arkiruokamakumuisto. Meistä kumpikaan ei ole valmistanut kyseistä ruokalajia vuosikymmeniin, ja tämä selittyy surkuhupaisalla tarinalla. Vanhemmilla vieraillessa ehkäpä parasta on se, kun äiti valmistaa meille omia kotiruokabravuurejaan, eli parasta ruokaa koko universumissa. Pinja on usein ruokatoiveita tiedusteltaessa esittänyt toiveen visiittivuoasta, ja Kira puolestaan kyseisen pyynnön torpannut, sillä hänhän ei visiittivuokaan koske! Tässä nyt sitten viimevisiitillä vanhempien luona Pinja päätti mamman kanssa Kiralta salassa valmistaa visiittivuokaa - silläkin uhalla, ettei Kira suostu lapsuuden inhokkiruokaan koskemaan pitkällä tikullakaan. Nooooh... Kävi sitten Pinjan & mamman valmistamaa vuokaa maistellessa ilmi, että eihän tää ollu se mun inhokkiruoka, tämähän on superhyvää! Että sellasta. Kaikki nämä vuodet ilman visiittivuokaa..

Visiittivuoka on helppo ja maukas ruoka, joka lempeän makumaailmansa puitteissa uppoaa yleensä myös perheen pienimpiin. Valkokastikkeen voi varsin hyvin valmistaa mikrossa, jolloin välttää kattilassa herkästi tapahtuvan pohjaanpalamisen. Jauhelihaksi voit valita esimerkiksi nautaa tai broileria. Nyt sitten siihen reseptiin.

visiittivuoka somaarki


Visiittivuoka (8-10 hengelle)
350g pitkäjyväistä riisiä
400g jauhelihaa
lihaliemikuutio
suolaa
mustapippuria
1 purjo
2 pkt keltaisia & punaisia kirsikkatomaatteja

valkokastike
3 rkl voita /margariinia
3 rkl vehnäjauhoa
6-8 dl maitoa
2 dl juustoraastetta
suolaa
valkopippuria

päälle
juustoraastetta

Ohjeet
  1. Keitä riisit puolikypsiksi runsassuolaisessa vedessä.
  2. Ruskista jauheliha ja mausta se lihaliemikuutiolla, suolalla ja mustapippurilla.
  3. Esikäsittele purjo halkaisemalla se leikkuuveitsellä pituussuunnassa. Huuhtele multa lehtiväleistä juoksevalla vedellä ja viipaloi purjosta ohuita puolirenkaita poikkisyin. Viipaloi myös kirsikkatomaatit.
  4. Valmista valkokastike mikrossa sulattamalla voi/margariini ja lisäämällä joukkoon vehnäjauhot ja pieni määrä maitoa. Kypsytä valkokastiketta mikrossa lisäämällä maitoa vähitellen ja vatkaamalla kastiketta tasaisin väliajoin vispilällä. Lisää lopuksi juustoraaste ja mausta valkokastike suolalla ja valkopippurilla.
  5. Lado raaka-aineet vuokaan kolmeen kerrokseen. Pohjalle puolet riisistä. Keskikerrokseen tomaatit, purjorenkaat ja ruskistettu jauheliha. Päälle loput riisit. Kumoa lopuksi valkokastike raaka-aineiden joukkoon haarukalla avittaen kuitenkaan sekoittamatta kerroksia. Ripottele pintaan juustoraastetta.
  6. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin värin. 
visiittivuoka somaarki


Kommentit

  1. Kuulostaa aika suolaiselta jos riisi keitetään runsaassa suolassa, sitten on lihaliemikuutio ja valkokastikkeessa juustoa sekä vielä erikseen suolaa. Toki suolan määrää pystyy itse vähentämään, mutta kuulostaa tosi hurjalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me kirjoitimme reseptin ajatellen, että suolan määrä on keittiössä hääräävän kokin päätettävissä maistelun myötä. Emme tästä syystä maininneet suolan tarkkoja määriä (tl, rkl) reseptissä, jotta jokaisen visiittivuoasta tulisi juuri omaan makupalettiin sopiva. Reseptimme visiittivuoassa riisin määrä on suuri ja raaka-aineiden maut suhteellisen mietoja. Suosittelemme ehdottomasti maustamaan oman maun mukaan. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa