Kesäkeittoa satokauden herkuistaKesäkeittoon liittyy rakkaita muistoja lapsuuden kesistä. Kesät vietettiin aina koko perheen kesken mökillä Kymijärven rannalla. Uitiin säällä kuin säällä, kuten kuvasta näkyy. Pitkien uintirupeamien päätteeksi huilattiin ja lämmiteltiin kesämökin parvella siskosten kesken ja kuunneltiin ja tuoksuteltiin äitin touhuja parven alapuolella sijaitsevasta keittiöstä. Kesäkeiton äänimaailman tunnisti vimmaisasta paloittelusta ja herneenpalkojen availusta. Valmiin keiton tuoksu leijui parvelle ja sai meidät keskeyttämään Akkarien lukupuuhat nälän yllättäessä.


Maitopohjainen kesäkeitto tehdään kesän satokauden tuoreista kasviksista. Vaikka ruotsalaiset kutsuvatkin tätä herkkua nimellä snålsoppa (snål = pihi) - oletettavasti siitä syystä, ettei keitto sisällä lihaa - ei se kyllä aivan pidä paikkaansa. Mikäli keitosta nimittäin haluaa oikein herkullisen, kannattaa sen raaka-aineisiin panostaa. Jokainen kokki voi itse määritellä, millaisen kesäkeitostaan haluaa. Meillä keitossa on aina runsaasti tuoreita herneitä ja suolaa sekä voita makua antamassa. Useissa ohjeissa maito suurustetaan vehnäjauhoilla, mutta tämä vaihe skipataan tietoisesti meidän kesäkeittoreseptissä. Ei oo meidän juttu se. Nyt sitten siihen ohjeeseen.

Kesäkeitto
4 varhaisporkkanaa
8-10 varhaisperunaa
1 keskikokoinen kukkakaali
3 varhaissipulia
1 ½ l herneenpalkoja
5 dl kevytmaitoa
suolaa
2 rkl voita
varhaissipulin varsiosa

Ohjeet

  1. Pese, kuori ja paloittele varhaisporkkanat ja -perunat. Huuhtele ja paloittele kukkakaali kukinnoiksi ja hienonna sipulit. Perkaa herneenpalot.
  2. Laita vihannekset kiehumaan keittojärjestyksessä (=porkkana, peruna, sipuli, kukkakaali) suolalla maustettuun veteen. Anna kiehua noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ja perunat ovat kypsiä.
  3. Lisää joukkoon herneet ja anna vielä kiehua muutaman minuutin ajan.
  4. Kaada keitinvesi suurimmaksi osaksi pois ja korvaa kevytmaidolla siten, että vihannekset peittyvät. Mausta suolalla ja reilulla nokareella voita. Viimeistele keitto varhaissipulin varsista leikatulla silpulla.
  5. Tarjoile ruisleivän kanssa.


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa