Louhisaaren juomaa juhannukseksi!Me valmistimme Louhisaaren juomaa eli Marskin simaa omiin valmistujaisjuhliimme. Louhisaaren juoma saa tunnistettavan makunsa mustaherukanlehdistä ja oivallinen juhlajuoma onkin! Tätä voi tarjota skumpan sijaan/ohella alkumaljana tai vaikkapa boolin pohjana. Meidän juhlissa vieraat tutustuivat uuteen tuttavuuteen ihmetellen ja nauttivat aromikkaasta, raikkaasta kesäjuomasta pitkin iltaa. Usea tiedusteli vielä reseptiä kotimatkalle lähtiessään. Tarina kertoo, että juoma on aikoinaan syntynyt Louhisaaren kartanossa, eli marsalkka Mannerheimin synnyinkodissa. Kreivitär Eva Mannerheim Sparren keittokirjassa juomaa luonnehditaan näinkin ylevin sanoin "Juoma, joka tuoksuu kesältä ja mustilta viinimarjoilta, kuohuu ja kimaltelee auringonpaisteen värisenä kuin samppanja". Tähän herkkujuomaan voi käyttää tuoreita tai kuivattuja mustaherukanlehtiä. Meille valmistus oli miltei liiankin helppoa, sillä lehtiä löytyy vanhempien kotipihalta. 


Louhisaaren juoma (n. 2,5 l valmista juomaa)
2 l mustaherukanlehtiä
2½ l vettä
n. 1½ rkl sitruunahappoa (=13g)
250 g sokeria

Ohjeet:
 1. Huuhtele mustaherukanlehdet ja kiehauta vesi isossa kattilassa. Lisää mustaherukanlehdet ja sitruunahappo kattilaan ja sekoita. Peitä kattila kannella ja anna juoman tekeytyä yön yli huoneenlämmössä.
 2. Siivilöi lehdet pois juomasta puhtaan sideharson läpi. Puristele varovasti kaikki tipat talteen. Lisää sokeri juomaan ja anna sen liueta nesteeseen. Juoma on valmis nautittavaksi viilentämisen jälkeen.
 3. Halutessasi voit pullottaa juoman. Valmista juomaa säilytetään jääkaapissa. Louhisaaren juomaa on myös mahdollista laimentaa kivennäisvedellä tai hanavedellä ennen tarjoilua. 

Saimme myös aivan ihania lahjoja vierailtamme. Kiitos niistä ja siitä, että saavuitte juhlistamaan meille tärkeää päivää! ❤️

Eräs mieltä lämmittävistä lahjoista oli saamamme HelmiOnHelmi Pearl Revolution -rannekorut. Se, mikä näistä rannekoruista tekee ekstrakauniit, on hyväntekeväisyysnäkökulma. Jokaisesta myydystä Pearl Revolution -rannekorusta HelmiOnHelmi lahjoittaa Naisten Pankkiin 3€. Me siis pääsimme myös korujen kautta tekemään hyvää. Suosittelemmekin lämpimästi tutustumaan HelmiOnHelmi -tuotteisiin. Erinomaisia lahjoja klassisille kaunottarille! Pinjalla on myös etuoikeus tuntea yrityksen helminaiset Paulan & Jannan.Kommentit

 1. Juuri eilen haistelin viinimarjapensaan lehtiä ja mietin että pitäisipä tehdä juomat pitkästä aikaa! Joten kiitos reseptin loistavasta ajoituksesta! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! 😊 Saimme juuri loistavan vinkin, että juoma toimii myös mehujäämuotteihin pakastettuna. Tämä pitää testata pikimmiten. 😋

   Poista
 2. Meillä tätä juomaa on tehty kaikkiin perhejuhliin ensimmäisen lapsen kastejuhlasta lähtien kohta 25 vuotta sitten ja niitä juhlia on riittänyt... Joskus talveksi tehty juoma on tosin unohtunut pakastimeen, mutta kuten kirjoititte uute on käyttötavoiltaan tosi monipuolinen. Maljajuomana olen huomannut tosin lasten/nuorten hieman vieroksuvan sen makua odottaessaan ehkä saavansa jotain muuta. Mustaherukan lehdistä voi tehdä juomaa myös siman tapaan ja joskus aikoinaan tulin siihen käsitykseen, että hiivaresepti olisi ollut se alkuperäisin muoto tästä ihanasta juomasta. Tämä sitruunahappoversio on kuitenkin mielestäni parempi ja käyttökelpoisempi.
  Tuo kuvanne karahvi vie minut lapsuuden muistoihin, koska meillä oli kotikotona samanlainen. Äitini ei enää muistanut lymyääkö se vielä kaupunkiasunnossa vai onko siskoni ottanut sen mennessään. Hyvää kesän jatkoa kumpaisellekin! t. Minna H ( =huuhteluaine)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa