DIY avainnauha
Kesäisinä iltoina kaipaa välillä jotain muutakin puuhaa kuin leipominen, vaikka älyttömän kivaahan sekin on. Me ollaan nyt tämän kesän aikana tutustuttu äänikirjojen ihmeelliseen maailmaan ja ei voi muuta ku tykätä. Äänikirjaa kuunnellessa voi nimittäin yhdistää lempiaskareet - lukemisen ja käsitöiden tekemisen tai ruoanvalmistamisen. Me ollaan valmistettu avainnauhoja Keplerin uusimman dekkarin tahdittamina töihinpaluuta ja tulevaa työvuotta silmällä pitäen. Hui, ihan jännittää, että vieläkö sitä muistaa miten sitä kirppusirkusta pyöritettiinkään. 😅

Tämä malli on olanylipujotettava ja siksi normiavainnauhaa huomattavasti pidempi. Valmistimme kolme erilaista mallia, joista pääset valitsemaan mieleisesi, mikäli sinäkin haluat antautua tarinoiden vietäväksi ja näpertää samalla jotakin hyödyllistä. Ja muutes kannattaa laittaa idea korvan taakse, mikäli lähipiirissä elelee opettajaihmisiä. Tämä lahja valmistuu kädenkäänteessä. Eniten aikaa vie huopakankaista ja helmistä koostuva karkkiavainnauha.


Virkattu rusettiavainnauha
tarvitset:
puuvillalankaa
virkkuukoukun
tylpän neulan päättelemiseen
avainrenkaan ja lukon 

Ohjeet

  1. Virkkaa 4 kjs ja 1 kjs kääntymiseen. Käännä työ ja virkkaa neljä ks ja 1 kjs kääntymiseen. Jatka tasona virkkaamista kunnes avainnauhan ketju on mieluinen pituudeltaan. Leikkaa lanka ja päättele työ pujottamalla langanpää koukulla olevan silmukan läpi.
  2. Pujota avainrengas avainnauhaan ja ompele tylppää neulaa apunasi käyttäen avainnauhan päät yhteen. Huomioithan, ettei nauha mene kierteelle ja että avainrengas jää avainnauhan muodostamaan lenkkiin. Kiinnitä avainrengas muutamalla pistolla toivotulle paikalle.
  3. Virkkaa seuraavaksi rusetti. Aloita virkkaamalla 8 kjs ja 1 kjs kääntymiseen. Käännä työ ja virkkaa 8 ks ja 1 kjs kääntymiseen. Jatka tasona virkkaamista näin yhteensä 30 kerrosta. Leikkaa lanka jättäen ompeluvaraa n. 20cm. Ompele rusetin päät yhteen tylppää neulaa hyödyntäen. Taita rusetti siten, että ompelukohta jää keskelle takaosaa. Kieputa lankaa tiukasti rusetin ympäri kunnes keskikohta on mielestäsi sopiva paksuudeltaan. Solmi langat rusetin taa ja kiinnitä rusetti avainnauhaan. 

Karkkiavainnauha
tarvitset:
pahvia
huopa-arkkeja (musta, valkoinen, vaal.punainen, oranssi, ruskea, vihreä)
pyöreää, joustamatonta askartelunauhaa
värillisiä puuhelmiä
tekstiililiimaa
terävän, isosilmäisen neulan
lukon

Ohjeet

  1. Tee pahville noin sokeripalan kokoinen malli, jonka avulla leikkaat huopa-arkeista samankokoisia neliöitä. Yksi lakupala koostuu kolmesta huopa-arkin palasesta (esim. valk. + musta + vaal.punainen). Huomioithan, että huopa-arkit pujotetaan toisistaan irrallisina avainnauhaan ja lakupalat liimataan vasta aivan lopuksi tekstiililiimalla kokoon. Tämä siitä syystä, että neula ei lävistä tekstiililiimalla koottuja kolmikerroksisia lakupaloja.
  2. Kiinnitä lukko keskelle pitkää askartelunauhaa. Kokoa avainnauha siten, että vuorottelet puuhelmiä, solmuja ja toisiinsa liimaamattomia lakupaloja.
  3. Liimaa lopuksi huopaiset lakukerrokset toisiinsa tekstiililiimalla ja solmi nauhan päät ylhäältä tiukasti yhteen. 

Ommeltu pitsiavainnauha
tarvitset:
värillistä vinonauhaa
pitsinauhaa
vinonauhaan & pitsiin sointuvaa ompelulankaa
avainrenkaan ja lukon

Ohjeet

  1. Leikkaa vino- sekä pitsinauhaa haluamasi, samanpituinen määrä. Pujota avainrengas vinonauhaan ja ompele nauhan päät kiinni toisiinsa oikeat puolet vastakkain. Toimi samoin pitsinauhan kanssa. Kiinnitä huomiota siihen, ettei kumpikaan nauhoista mene kierteelle.
  2. Asettele nauhat päällekkäin nurjat puolet vastakkain. Ompele nauhat toisiinsa jousto-ompeleella (=siksak).
Ompele lopuksi nauhat kiinni toisiinsa läheltä avainrengasta. Tämän vaiheen voi myös tehdä käsin ompelemalla.Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa