Broccoliini-broileripekonipiiras


Piirakoihin liittyy meitä yhdistävä hauska muisto työajoilta. Kokouspäivät olivat aina pitkiä ja itse kokoukset ajoittain kuolettavan tylsiä. Mepä keksimme tavan, jolla nämä jokaviikkoiset kokoustuokiot muuttuivat mieluisiksi - yllätyspiirakka! Vuoroviikoin yllätimme toisemme jollakin herkullisella makealla tai suolaisella piirakalla. Kokous meni huomattavasti paremmin, kun oli jotain makoisaa tarjolla. Tämä tapa pitää nyt jälleen elvyttää, kun palaamme opintovapaavuosien jälkeen työelämään ja niitä kokouspäiviäkin on jälleen tiedossa.

Tämä piirakka syntyi halusta testata broccoliinia ruoanvalmistuksen raaka-aineena. Vaikka parsakaalia käytämmekin arkiruoan valmistuksessa usein, on tämä kaunis loppukesän parsaksi kutsuttu herkku jäänyt testaamatta. Broccoliini on ohutkuorinen ja mieto kasvis joka syödään kokonaan varsineen päivineen - hävikitön herkku! Broccoliinia ei tarvitse kuoria, pelkkä huuhtelu riittää. Se soveltuu uunissa paistettavaksi, grillattavaksi, kattilassa höyrytettäväksi tai keitettäväksi, pannulla paistettavaksi ja yllättäen maistuu myös raakana herkulliselta. Monikäyttöinen broccoliini päätyi tällä kertaa piirakkaa koristamaan. Lopputulos oli juuri niin herkullinen kuin kuvitella saattaa. Piirakka miellytti myös silmää, sillä uunituoreen piirakan pintaan ilmestyi meidän mielestämme hullunkurinen metsämaisema.


Broccoliini-broileripekonipiiras
Gluteeniton pohja
125g laktoositonta maitorahkaa
125g laktoositonta leivontamargariinia
2 ½ dl gluteenitonta leipäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
Täyte
200g broccoliineja
2 pkt broileripekonia (=240g)
2 kpl kevätsipuleita
Munamaito
3 kananmunaa
2 dl laktoositonta maitoa
1 dl laktoositonta ruokakermaa (esim. 3 yrttiä)
1 dl laktoositonta juustoraastetta
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria


Ohjeet

  1. Valmista gluteeniton piirakkapohja. Sekoita maitorahka ja huoneenlämpöinen leivontamargariini ja lisää keskenään sekoitetut leipäjauhot ja leivinjauhe seokseen. Sekoita hyvin. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
  2. Pese broccoliinit ja keitä niitä n. 5 minuutin ajan vähäsuolaisessa vedessä. Anna jäähtyä ja halkaise pituussuunnassa.
  3. Paista broileripekonit pannulla. Nosta rapea pekoni talouspaperin päälle ja anna ylimääräisen rasvan valua paperiin. Leikkaa jäähtyneet pekonit taloussaksilla ohuiksi suikaleiksi.
  4. Pilko kevätsipulit varsineen.
  5. Valmista munamaito sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
  6. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan ja lisää vuorotellen broccoliineja, broileripekonia ja kevätsipulia piirakkapohjan päälle. Jätä kuitenkin muutama halkaistu broccoliini vielä sivuun. Kaada lopuksi munamaito täytteiden päälle ja asettele sivuun nostamasi halkaistut broccoliinit pintaa koristamaan.
  7. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 40 minuutin ajan tai kunnes piirakka on kypsä. Pinnan liiallisen ruskistumisen ehkäiset peittämällä piirakan leivinpaperilla noin puolessa välissä paistoaikaa.

Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa