Helpot juhlaherkut

 
Nyt, kun kesän juhlat lähestyvät, on mukavaa leipoen kokeilla erilaisia juhlatarjottavia. Saimme Saarioiselta testattavaksi paistonkestäviä marmeladeja ja leivontatäytteitä. Me päätimme taikoa vanhempiemme luona vieraillessamme helppoja juhlaherkkuja kesän juhliin näitä tuotteita hyödyntäen. Tosin aika vähäiseksi jäi meidän maistelukokemukset, kun osa hävisi pelliltä suoraan isän suuhun ja toinen hassu pakasteeseen äitienpäivää odottamaan. Ehkä ihan hyvä sen muutaman viikon takaisen fudgeähkyn jälkeen...
 
 
Marjakätkö- ja Omenakierrepullat (yhteensä n. 30 kpl)
 
2 ½ dl maitoa
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
100g voita tai leivontamargariinia
Marjakätkön täytteeksi:
mansikkaa+mansikkamarmeladia
mustikkaa+mustikka-täyttistä
vadelmaa+vadelma-täyttistä
kananmuna voiteluun
Omenakierteen täytteeksi/koristeeksi:
omenamarmeladia
paistonkestävää vaniljakastiketta
kuivattuja omenalohkoja
kananmuna voiteluun
raesokeria
 
Ohjeet
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää nesteeseen suola, sokeri, kardemumma sekä kananmuna.
2. Lisää vehnäjauhot vähitellen aluksi haarukkavatkaimella sekoittaen. Alusta taikina vaivaten. Lisää huoneenlämpöinen rasva alustuksen loppupuolella.
3. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla vedottomassa paikassa.
4. Valmista vaniljakastike jääkaappiin tekeytymään.
5. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen osaan.
6. Kauli toinen taikina pitkäksi ja kapeaksi levyksi. Levitä levylle omenamarmeladia, vaniljakastiketta sekä pieniksi pilkottuja omenalohkojen palasia. Kääri taikinalevy pitkältä sivulta lähtien rullaksi ja leikkaa n. 3cm levyisiä paloja muffinivuokiin. Kohota pullat uunipellin päällä leivinliinan alla toiseen kertaan. Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.
7. Leivo toinen taikina pitkoksi ja leikkaa se tasakokoisiksi paloiksi (n.15 kpl). Pyöritä pulliksi ja kohota uudelleen liinan alla. Paina kohonneen pullan keskelle sormella kolo marjakätköä varten ja voitele pullat kananmunalla. Aseta koloon muutama marja ja niiden päälle marmeladia tai täyttistä. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.
 

 
Marmeladiruudut
 
voitaikinalevyjä
kananmuna voiteluun
raesokeria
marmeladia tai täyttistä
 
Ohjeet
1. Leikkaa huoneenlämpöinen voitaikinalevy kahdeksaan yhtä suureen osaan ja aseta palat uunipellille.
2. Voitele voitaikinaneliöt kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
3. Pursota marmeladia/täyttistä ruuduille ja paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.

 
Kuningatarviineri
 
voitaikinalevyjä
paistonkestävää vaniljakastiketta
mustikka-täyttistä
vadelma-täyttistä
kananmuna voiteluun
 
Ohjeet
1. Aseta huoneenlämpöiset voitaikinalevyt uunipellille ja voitele ne kananmunalla. Pursota keskelle vaniljakastiketta ja sen molemmin puolin vadelma- ja mustikka-täyttistä.
2. Ripottele reunoille raesokeria ja paista uunissa 225 asteessa n. 15 minuuttia.

 

 

Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa