Tilkuista torkkupeitto ja maalauspuuhia

Tämän päivityksen julkaisemista ollaan malttamattomina odotettu. Ja vihdoin se päivä on koittanut. Saammeko ylpeänä esitellä: Soman arjen uusi torkkupeitto meidän rakastaman PaaPiin luomutrikookankaita hyödyntäen.

Halusimme ehdottomasti sisällyttää blogiimme jo ensimetreillä jotakin tekstiiliaiheista, olemmehan tuoreita käsityönopettajia. Toisella olkapäällä sulassa sovussa muistutteli olemassaolostaan kuitenkin kotitalousopettajuus, joka patisti miettimään päivitystä kotitalouden näkövinkkelistä. Syntyi idea ompelimon leikkuujätteen hyödyntämisestä kiertotaloudessa. Olimme onnesta mykkyrällä, kun PaaPii ilmoitti halukkuudestaan yhteistyöhön kanssamme. PaaPiin aatteellisia kulmakiviä ovat kotimaisuus, ekologisuus ja eettisyys ja varmasti juurikin näistä lähtökohdista he halusivat tukea kiertotaloutta käsittelevää päivitystämme.

Me ollaan jo ihan varmoja, että joku innostuu ompelemaan oman torkkupeiton tämän postauksen myötä. Tässä siis vaihe vaiheelta etenemiseen ohjeistus:

  1. Esipese kankaat. PaaPiin luomutrikoon esipesu tapahtuu 60 asteessa. Silitä kankaat niiden kuivuttua.
  2. Mittaa ja leikkaa itsellesi esimerkiksi tyhjäksi syödyn muropaketin pahvista 14x14cm mallineliö.
  3. Suunnittele torkkupeiton raidoitus tai muu kuviointi. Meidän torkkupeitto on jotakuinkin aikuisen pussilakanan kokoa, eli 150x210cm.
  4. Leikkaa kankaista tarvitsemasi määrä neliöitä peittoa varten. Meidän torkkupeitossa on 12 vaakariviä ja 18 pystyriviä. Kokonaisuudessaan peitossa on 216 palaa.
  5. Saumuroi palat vaakarivi kerrallaan kiinni toisiinsa. Kun saumuroit kaksi vaakariviä yhteen, kiinnitä huomiota siihen, että olet neulannut jokaisen yliajettavan saumakohdan taitteen siten, että ne kääntyvät vastakkaisiin suuntiin. Näin torkkupeittoon ei tule kovia saumakohtia.
  6. Neulaa taustakangas ja trikootilkuista koostuva peiton päällinen oikeat puolet vastakkain yhteen ja saumuroi reunat. Jätä kuitenkin yksi reuna n. 15-20cm matkalta auki peiton kääntämistä varten.
  7. Käännä peitto oikein päin ja ompele kääntöaukko käsin umpeen.
  8. Huolittele lopuksi ompelemalla suoralla ompeleella n. 1-2cm päästä reunoista. Ompele käsin muutamalla pistolla sieltä täältä, jotta peiton tausta- ja päällikangas pysyvät siististi yhdessä. 


 
Torkkupeittoa valmistaessamme haaveilimme makuuhuoneen ilmeen muustakin päivittämisestä. Näppärinä ja luottavaisina päätimmekin samaan syssyyn ryhtyä myös maalaamaan makuuhuoneen päätyseinää. Meillä oli ainakin superhauskaa ja jos me pystyttiin siihen vielä kohtalaisen siedettävällä lopputuloksella, niin rohkaisemme muitakin tarttumaan telanvarteen kevään kunniaksi! Alla muutamia vinkkejä sisäseinien maalaukseen.

1.   Tyhjennä maalattava tila ja suojaa lattia. Tasoita seinässä olevat kolhut ja reiät tarpeen vaatiessa kittaamalla. Anna kitin kuivua ja hio kevyesti tasaiseksi.
2.   Puhdista nihkeällä siivouspyyhkeellä maalattavat pinnat. Tarpeen vaatiessa käytä maalipesua lian ja rasvan poistoon sekä karhentamaan maalattava pinta. Irrota tai suojaa jalkalistat sekä mahdolliset pistorasiat. 
3.   Käytä maalatessa vaatteita, jotka saavat likaantua. Suojaa kädet ja silmät. 
4.   Rajaa maalattava alue maalarinteipillä. Maalaa pienellä pensselillä rajaukset tai käytä maalauksessa rajaajaa. Jos maalia eksyy väärälle pinnalle, pyyhi se heti pois kostealla siivouspyyhkeellä.
5.   Maalaa seinä puolen metrin osioissa telalla. Käytä runsaasti maalia ja maalaa ensin ristivedoin. Tee lopuksi tasausvedot joko ylhäältä alas tai alhaalta ylös ja siirry seuraavaan puolen metrin osioon.
6.   Anna seinän kuivua maalipurkin ohjeiden mukaisesti (n.2h) ja maalaa tarvittaessa toinen kerros päälle.
7.   Maalattu pinta kuivuu yleensä nopeasti, mutta lopullinen kestävyys kannattaa tarkistaa maalipurkin kyljestä.


Jälleen pari hifistelyniksiä teille. Telakaukalon voi suojata muovipussilla, jotta se pysyy puhtaana ja on käytettävissä uudelleen. Ennen ensimmäistä käyttöä huuhdo tela lämpimällä vedellä ja kuivaa se pyyhkeeseen. Näin tela ei ime itseensä turhaa maalia, vaan luovuttaa sitä heti tasaisesti. Mahdolliset ylimääräiset nukat huuhtoutuvat myös pois.


Maalaaminen on helppoa ja hauskaa ja meille maalausprojektin syyksi riitti seinän sointuminen uuteen torkkupeittoon! 😊 Nyt lekotellaan ansaitusti hetki peiton alla ihaillen lopputuloksia!


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa