Pellikka - uunipellinalunenTämä tässä on ihka ensimmäinen Pellikka. Pellikka sai alkunsa käsityönopettajan opinnoissa, kun tehtävänantona oli suunnitella chenilletekniikkaa hyödyntäen jokin kodintekstiili. Soma arki on monesti pähkännyt, miten voi olla, ettei uunipellinalusia ole kuin vain kirjekuoren kokoisina. Tämä epäkohta tulee nyt maailmankaikkeudessa korjatuksi Pellikan myötä. Kaiken kaupan päälle Pellikka on varsin kaunis rullattuna – vai liekö vain ylpeän äitihahmon ajatuksia...

Nyt siis seuraa ohjeet Pellikan valmistukseen. Pinja onkin näitä jo useamman valmistanut ystävilleen synttäri- tai joululahjoiksi ja varsin mukavan vastaanoton ovat saaneet. Olisikos tässä idea äitienpäivälahjaan? Näissä havainnollistamiskuvissa valmistuu Pellikka Kiralle.


Pellikkaan tarvitset
6 kpl 42x38cm puuvillakangasta
liidun/merkitsemiskynän
ompelulankaa
juuresharjan
pienet terävät sakset/chenilleleikkurin
3m vinonauhaa
kärsivällisyyttä 😊

Ohjeet
1. Aseta kankaat päällekkäin siten, että alimmainen, eli Pellikan pintakangas tulee nurja puoli ylöspäin ja viisi päällimmäistä kangasta oikeapuoli ylöspäin.
2. Kiinnitä kankaat toisiinsa muutamalla nuppineulalla.
3. Vedä viivaimella ja merkitsemiskynällä/liidulla viiva kulmasta kulmaan vinosti.
4. Ompele suoralla ompeleella (piston pit. 3 mm) viivaa pitkin. Alussa ja lopussa voit ommella taaksepäin 1 cm:n matkalta.
5. Ompele paininjalan etäisyydeltä (n. 1 cm) vinoja ompeleita koko kankaan alueelle, kaikki samaan suuntaan vinosti kankaan poikki.
6. Leikkaa neljä päällimmäistä kangasta pienillä saksilla/chenilleleikkurilla ompeleitten välistä ja pese & harjaa pinta töitä varten hankitulla juuresharjalla auki ja pehmeäksi.
7. Työn kuivuttua piirrä liidulla lautasta hyödyntäen reunoihin pyöreä muoto ja hurauta saumurilla Pellikan ympäri.
8. Kiinnitä vinonauha työn reunaan. Voit käyttää apunasi harsimista, jotta vinonauha kiinnittyy ommeltaessa työhön kauniisti.
9. Valmista vinonauhasta koukku ja kaksi kiinnitysnyöriä ommellen vinonauha kaksinkertaiseksi. Kiinnitä ne työhön siten, että koukku tulee keskelle pidempää (42cm) reunaa ja kaksi kiinnitysnyöriä tasaisin välein toiselle lyhyemmistä (38cm) reunoista.


Vinkkejä
Soman arjen chenilletyö on ommeltu V-kuvioin, kuten piirretyssä havainnollistamiskuvassa. Huomioithan, että chenilletyössä ommel ei saa mennä lankasuoraan, ettei kankaat lähde purkautumaan. Käytä lakanakankaan vahvuisia, yksivärisiä, monivärisiä tai kuviollisia kankaita. Väreillä ja kuoseilla voi chenilletyössä leikitellä.Kommentit

 1. Waau! Nyt tiedän, mikä on pellikka. Pohdin sitä ennen kuin luin tämän tekstin.

  VastaaPoista
 2. Entä jos ei tee chenilletekniikalla niin kuinkahan paksun tarvis tehä? Tämä ideana ihan huippu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kangaskaupoista löytyy myös vanua, joka kestää lämpöä kahden paksun puuvillakankaan välissä. Toki voit myös lisätä ohjeiden kangasmäärään muutaman kerroksen paksumpaa puuvillakangasta. Kerrothan sitten, miten projekti onnistui! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa