Miniburgerit vappupiknikille
Vapun lähestyessä on kiva etsiä uusia reseptejä piknikille. Soman arjen
piknikevään yksi tärkeimmistä kriteereistä on, että tarjottava maistuu myös
kylmänä. Toki myös WAU-efektillä on oma merkityksensä rasioita raottaessa.
Näillä herkuilla saat naapuriviltin seurueenkin hieromaan kauppaa omien
tarjottavien ja miniburgerien välillä.
Kotitalousopettajaopinnoissa opimme kätevän tavan valmistaa
pikamajoneesia, joka toimii hyvin sellaisenaan tai esimerkiksi aiolin pohjana.
Majoneesin valmistamista ei kannata turhaan jännittää - pitää vaan muistaa
muutama perusasia. Käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Juoksettuneenkin
majoneesin korjaa helposti uudella kananmunan keltuaisella, johon juoksettunut
massa lisätään tipoittain samalla voimakkaasti vatkaten. Toki voit myös oikaista
aiolin valmistamisessa ja hyödyntää valmista majoneesia.
Minisämpylät (n. 18kpl)
1 ¾ dl maitoa
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. ½ dl vehnäjauhoja
15g rypsiöljyä
Päälle:
1 kananmuna
seesaminsiemeniä
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
1.
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2. Lisää
suola ja sokeri ja alusta taikinaksi jauhoilla.
3. Lisää
alustuksen loppupuolella öljy.
4. Jätä
taikina löysähköksi. Näin saat kuohkeita sämpylöitä.
5. Kohota
taikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa.
6. Muotoile
pieniä sämpylöitä (18 kpl) muffinivuokiin. Kohota taikina toiseen kertaan.
7. Voitele
sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä, suolaa ja pippuria.
8.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 200 asteessa
n. 15 minuuttia.
Minibroileripihvit
200g kermaviiliä
½ ranskalainen sipulikeitto -pussi
n. 1dl korppujauhoja
400g broilerin jauhelihaa
1 kananmuna
n. 1 tl suolaa
rasvaa paistamiseen
Ohjeet
1.
Sekoita kermaviili, puolikkaan
sipulikeittopussin sisältö ja korppujauhot ja turvota n. 10min.
2. Lisää
seokseen jauheliha, kananmuna ja mausta suolalla.
3. Kostuta
kädet vedellä ja pyörittele pieniä lihapullia.
4.
Paina lihapullat pannulla pihvin muotoon ja
paista ne rasvassa.
Pikamajoneesi
1 kananmuna
1 rkl sinappia
3 dl rypsiöljyä
¾ tl suolaa
valkopippuria
1-2 tl sitruunan mehua
Ohjeet
Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
1.
Riko kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon.
2. Lisää
sinappi ja laita sauvasekoitin kulhon pohjalle.
3. Kaada
öljy päälle ja käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla. Nosta sauvasekoitinta
hitaasti ylös, ja majoneesi on valmista.
4.
Mausta majoneesi suolalla, pippurilla ja
tilkalla sitruunan mehua.
Aioli
4rkl pikamajoneesia
4rkl turkkilaista jugurttia/ kermaviiliä
2 valkosipulinkynttä
suolaa
rouhittua mustapippuria
Ohjeet
1.
Ohenna pikamajoneesia turkkilaisella
jugurtilla/kermaviilillä.
2. Purista
joukkoon valkosipulinkynnet.
3.
Mausta oman makusi mukaan suolalla ja
mustapippurilla.
Tarjoilu
Täytä miniburgerit makusi mukaan. Soman arjen suosikkitäytteet ovat cheddarjuusto,
tuoreet vihannekset, sipuli ja minisuolakurkut. Aiolin kaverina burgerin väliin
sopii myös löräys ketsuppia. Vinkkinä tarjoilutilanteeseen: seivästä burgerit
pitkillä cocktailtikuilla, joiden päihin voit askarrella teemaan sopivat
koristeet. Vappuna tikun päähän voi esimerkiksi puhaltaa vesi-ilmapallon
koristeeksi.
Kommentit
Lähetä kommentti