Miniburgerit vappupiknikille




Vapun lähestyessä on kiva etsiä uusia reseptejä piknikille. Soman arjen piknikevään yksi tärkeimmistä kriteereistä on, että tarjottava maistuu myös kylmänä. Toki myös WAU-efektillä on oma merkityksensä rasioita raottaessa. Näillä herkuilla saat naapuriviltin seurueenkin hieromaan kauppaa omien tarjottavien ja miniburgerien välillä.

Kotitalousopettajaopinnoissa opimme kätevän tavan valmistaa pikamajoneesia, joka toimii hyvin sellaisenaan tai esimerkiksi aiolin pohjana. Majoneesin valmistamista ei kannata turhaan jännittää - pitää vaan muistaa muutama perusasia. Käytä aina huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Juoksettuneenkin majoneesin korjaa helposti uudella kananmunan keltuaisella, johon juoksettunut massa lisätään tipoittain samalla voimakkaasti vatkaten. Toki voit myös oikaista aiolin valmistamisessa ja hyödyntää valmista majoneesia.

Minisämpylät (n. 18kpl)
1 ¾ dl maitoa
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
n. ½ dl vehnäjauhoja
15g rypsiöljyä
Päälle:
1 kananmuna
seesaminsiemeniä
suolaa
mustapippuria


Ohjeet
1.      Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon.
2.      Lisää suola ja sokeri ja alusta taikinaksi jauhoilla.
3.      Lisää alustuksen loppupuolella öljy.
4.      Jätä taikina löysähköksi. Näin saat kuohkeita sämpylöitä.
5.      Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä vedottomassa paikassa.
6.      Muotoile pieniä sämpylöitä (18 kpl) muffinivuokiin. Kohota taikina toiseen kertaan.
7.      Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä, suolaa ja pippuria.
8.      Paista sämpylöitä uunin keskitasolla 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Minibroileripihvit
200g kermaviiliä
½ ranskalainen sipulikeitto -pussi
n. 1dl korppujauhoja
400g broilerin jauhelihaa
1 kananmuna
n. 1 tl suolaa
rasvaa paistamiseen

Ohjeet
1.      Sekoita kermaviili, puolikkaan sipulikeittopussin sisältö ja korppujauhot ja turvota n. 10min.
2.      Lisää seokseen jauheliha, kananmuna ja mausta suolalla.
3.      Kostuta kädet vedellä ja pyörittele pieniä lihapullia.
4.      Paina lihapullat pannulla pihvin muotoon ja paista ne rasvassa.

Pikamajoneesi
1 kananmuna
1 rkl sinappia
3 dl rypsiöljyä
¾ tl suolaa
valkopippuria
1-2 tl sitruunan mehua

Ohjeet
Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
1.      Riko kananmuna sauvasekoittimen korkeaan kulhoon.
2.      Lisää sinappi ja laita sauvasekoitin kulhon pohjalle.
3.      Kaada öljy päälle ja käynnistä sauvasekoitin kulhon pohjalla. Nosta sauvasekoitinta hitaasti ylös, ja majoneesi on valmista.
4.      Mausta majoneesi suolalla, pippurilla ja tilkalla sitruunan mehua.

Aioli
4rkl pikamajoneesia
4rkl turkkilaista jugurttia/ kermaviiliä
2 valkosipulinkynttä
suolaa
rouhittua mustapippuria

Ohjeet
1.      Ohenna pikamajoneesia turkkilaisella jugurtilla/kermaviilillä.
2.      Purista joukkoon valkosipulinkynnet.
3.      Mausta oman makusi mukaan suolalla ja mustapippurilla.


Tarjoilu
Täytä miniburgerit makusi mukaan. Soman arjen suosikkitäytteet ovat cheddarjuusto, tuoreet vihannekset, sipuli ja minisuolakurkut. Aiolin kaverina burgerin väliin sopii myös löräys ketsuppia. Vinkkinä tarjoilutilanteeseen: seivästä burgerit pitkillä cocktailtikuilla, joiden päihin voit askarrella teemaan sopivat koristeet. Vappuna tikun päähän voi esimerkiksi puhaltaa vesi-ilmapallon koristeeksi.

Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa