Lasit loistaviksiKevätaamuisin pohdimme kahvia hörppiessämme, että kuka käy öisin viskaamassa kuravettä ikkunoihin. Niin likaisilta ne auringon valossa näyttävät. On siis ilmeisesti koittanut joka keväisen ikkunanpesun aika. Onneksemme saimme avuksemme Sini-tuotteita, joilla tästä urakasta selviää ilman harmaita hiuksia (tai ainakaan emme soisi niiden lisääntyvän). 
Loistavaksi meidän pesu-urakassa osoittautui Sini tripla-pesinsetti ikkunoille. Setti sisältää tripla-ikkunapesimen, mikrokuituikkuna-peililiinan sekä kuivaimen. Meille tripla-ikkunapesin oli uusi tuttavuus ja ikkunoiden pesu sujui todella vaivattomasti. Pesin kääntyy miltei 360 astetta ja siinä on kolme pesupintaa. Kun yksi pinta likaantuu, on vielä kaksi käytettävissä ennen pesuvedessä käyttämistä. Erityiskiitoksen pesin saa kotimaisuudestaan ja mikrokuituisen päällisen pestävyydestä. Tripla-ikkunapesimeen saa liitettyä myös irtovarren ja sen käyttö on isoja ikkunoita pestäessä ergonomian ja työturvallisuuden kannalta keskeistä. Meillä tuo varsi vähän tuhraantui viimeviikkoisessa seinän maalauksessa ja vaikka hyödynsimme sitä ikkunanpesussa, jätimme sen suosiolla valokuvaussession ulkopuolelle. Pölymiekka pääsi jälleen estradille. Nyt oli vuorossa pölyjen pyyhintä sälekaihdinten ja ovenkarmien päältä. Toki miekkaa voisi hyödyntää myös sälekaihdinten pölyjen pyyhintään, mutta siihen hommaan halusimme ehdottomasti testata pölykinnasta. Ei voi muuta sanoa, kuin että kyllä on pölyjen pyyhintä helpoksi tehty näillä välineillä! Pölykinnas soveltuu niin vasen- kuin oikeakätisille. Kun sitä tarkemmin katsoo, soveltunee se myös kaksi peukaloa omaaville. Mikäli perheessä asustaa himosaunojia tai pikkulapsia, saattaa herkästi käydä niin, että pehmeä pölykinnas löytyy käsinukkeleikeistä tai pesukintaan virkaa toimittamasta saunan lauteilta. Soma arki suosittelee siis kintaan piilottamista siivouskomeron uumeniin taatakseen sen käytön oikeaan tarkoitukseen.

Esityöt
1. Ravistele/tuuleta verhot tai pese ne.
2. Sulje sälekaihtimet ja pyyhi pölyt.
3. Imuroi ikkunanpuitteet ja ikkunalauta. Pyyhi tarpeen vaatiessa nihkeällä mikrokuituliinalla.
4. Suojaa lattia ja/tai ikkunalauta esimerkiksi pyyhkeellä, jotta likavesi ei valu pinnoille.

Ikkunoiden pesu
1. Aloita pesu ulkolaseista, jotta näet pesutuloksen paremmin siirtyessäsi pesemään sisempiä, puhtaampia laseja.
2. Likainen ulkoikkuna saattaa vaatia pari pesukertaa.
3. Pese ikkuna veteen kostutetulla pesimellä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä pesuaineliuoksen siivousämpäriin tai suihkepulloon. Ikkunat kirkastuvat myös ekologisesti pienellä tilkalla veteen sekoitettua etikkaa.
4. Vaihda likavesi tarpeeksi usein.
5. Huomioi työturvallisuus ja ergonomia. Käytä työskentelyssä jakkaralla keikkumisen sijaan jatkovartta.
6. Kuivaa ikkuna ikkunankuivaimella tasaisin ja yhdensuuntaisin vedoin.
7. Kuivaa ikkunankuivain siivouspyyhkeeseen jokaisen vedon jälkeen.
8. Viimeistele kulmat, nurkat ja ikkunalauta mikrokuituliinalla.
9. Anna pestyn pinnan kuivahtaa ennen ikkunan sulkemista. Näin ikkunoiden väliin ei muodostu huurua.Vältä virheet
-  Vältä kaihtimien puhdistuksessa vettä, sillä niihin jää helposti laikkuja.
-  Käytä tarkoituksenmukaisia ja puhtaita välineitä.
-  Valitse pilvinen ja tyyni sää, jotta auringonpaiste tai tuuli eivät kuivata pisaroita ikkunan pinnalle.
-  Käytä nihkeää ikkunanpesintä, jotta liiallinen vesi ei vaurioita ympäröiviä pintoja.
-  Valitse neutraali eli pH-arvoltaan mahdollisimman lähellä 7 oleva pesuaine. Mikäli pesuaine on heikosti emäksinen eikä sitä huuhdota pois, lasipinnat voivat himmentyä.  Sopivan pesuaineliuoksen saat lisäämällä muutaman tipan neutraalia käsiastianpesuainetta 3-4litraan vettä.
-  Vältä liiallista pesuaineen käyttöä, sillä se tietää ekstratyötä huuhtelun muodossa.
-  Älä käytä sanomalehteä kuivauksessa, sillä muste tahraa herkästi ikkunanpuitteet.

Peilin puhdistus
Ikkunoiden pesemisestä innostuneina päätimme putsata myös peilipinnat. Mikrokuituliinalla peilin puhdistus sujuu helposti eikä naarmuuntumiselle ole vaaraa. Mikrokuituliina poistaa pölyn näppärästi, mutta liinaan voidaan myös lisätä hieman puhdistusainetta poistamaan mahdollisia muita tahroja. Peilipinnalle soveltuu samanlainen pesuaineliuos kuin ikkunapintojen puhdistukseen. Peiliä pestessä kiinnitä erityistä huomiota siihen, ettei vettä tai puhdistusainetta pääse kehysten tiivisteisiin tai peilin taakse hopeakerrosta vahingoittamaan.


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa