Lapsuuden makumuisto: Arman Alizad
Nyt kävi uskomaton munkki! Tämän viikon lapsuuden
makumuiston meille jakaa ihastuttava Arman Alizad. <3
Me olemme viikkojen saatossa huomanneet, kuinka ihanaa onkaan kuunnella toisten ihmisten makumuistoja. Aivan kuin lapsena äidin tai isän kainalossa vietetty lukuhetki. Vieraat ovat sukeltaneet omiin muistoihinsa rohkeasti ja päästäneet myös meidät kuulijat melko intiimeihinkin muistoihin osallisiksi. Armanin makumuistoa kuunnellessa alkaa väistämättä kuvitella miltähän tuo pelmeni-mummo oikein näyttää ja kuinka upeaa olisi päästä oppimaan tämä taito tuollaiselta pelmenitaitajalta.
Saimme iloksemme yhteistyökumppaniksi Mastermark Brands Oy:n
ja he lähettivät meille testattavaksi japanilaismallisen Santoku-kokkiveitsen. Meitä
miellytti luistamaton, ergonominen fibrox-kahva ja eritoten se, että veitsi on
konepestävä. Leikkaaminen oli ovaalihionnan ansiosta kevyttä ja jo kuutioidut
raaka-aineet irtosivat helposti terästä. Joudumme todennäköisesti sopimaan
veitsen yhteishuoltajuudesta. 😉
Pelmenitaikina
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 dl vettä
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 6 dl durumvehnäjauhoa
Ohjeet
1. Vispaa sekaisin kananmuna, maito, vesi, suola ja
öljy.
2. Sekoita
neste jauhoihin vähitellen.
3. Vaivaa
taikinaa 8-10 minuuttia.
4. Peitä
muovikelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
5. Jaa
taikina kahtia ja kauli ohueksi levyksi jauhotetulla pinnalla. Paina taikinasta
muotilla tai juomalasilla ympyröitä.
6. Laita
ympyröiden keskelle täytettä n. teelusikan verran ja taita ympyrä kahtia. Painele
reunat huolellisesti kiinni. Apuna voit käyttää myös tilkkaa vettä.
7. Käännä
puoliympyrän päät yhteen ja nipistä ne pelmenin alapuolelle piiloon.
8. Toista sama taikinan toiselle puolikkaalle ja
keitä pelmenit liha-/kana- tai kasvisliemellä maustetussa vedessä n. 9
minuuttia.
Jauhelihatäyte
200g naudanjauhelihaa
1 valkosipulin kynsi
1 pieni sipuli
suolaa
mustapippuria
Ohjeet
1. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Sekoita kulhossa jauheliha,
sipulisilppu ja mausteet oman maun mukaan.
Broileritäyte
200g broilerin jauhelihaa
1 valkosipulin kynsi
1 pieni sipuli
currya
paprikamaustetta
suolaa
Ohjeet
1. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Sekoita kulhossa jauheliha,
sipulisilppu ja mausteet oman maun mukaan.
Kasvistäyte
1 paprika/tomaatti
n. 100g fetaa/mozzarellaa
pestoa
Ohjeet
1. Pilko paprika/tomaatti sekä feta/mozzarella
pieniksi kuutioiksi.
2. Sekoita kuutiot peston sekaan.
Tarjoilu
Perinteisesti pelmenit pyöräytetään voissa ja tarjoillaan smetanan kanssa.
HUOM! Me halusimme värikoodata pelmenit täytteiden mukaisesti (punainen-liha, keltainen-kana, vihreä-kasvis). Hienonnetun sipulin sijaan voit
soseuttaa sipulit monitoimikoneessa. Lisää tällöin monitoimikoneeseen sipulien lisäksi pieni
tilkka vettä. Hyödynnä myös taikinaympyröiden väliin jäävä taikina kaulitsemalla
se uudestaan levyksi. Mikäli käytät värjättyjä taikinoita, saat lopputaikinasta
marmoroituja pelmenejä yhdistämällä taikinat. Pelmenit kannattaa kalastaa
liemestään reikäkauhalla, jotta ne säilyvät ehjinä.
Kommentit
Lähetä kommentti