Lapsuuden makumuisto: Arman Alizad


 
Nyt kävi uskomaton munkki! Tämän viikon lapsuuden makumuiston meille jakaa ihastuttava Arman Alizad. <3



Me olemme viikkojen saatossa huomanneet, kuinka ihanaa onkaan kuunnella toisten ihmisten makumuistoja. Aivan kuin lapsena äidin tai isän kainalossa vietetty lukuhetki. Vieraat ovat sukeltaneet omiin muistoihinsa rohkeasti ja päästäneet myös meidät kuulijat melko intiimeihinkin muistoihin osallisiksi. Armanin makumuistoa kuunnellessa alkaa väistämättä kuvitella miltähän tuo pelmeni-mummo oikein näyttää ja kuinka upeaa olisi päästä oppimaan tämä taito tuollaiselta pelmenitaitajalta.

Saimme iloksemme yhteistyökumppaniksi Mastermark Brands Oy:n ja he lähettivät meille testattavaksi japanilaismallisen Santoku-kokkiveitsen. Meitä miellytti luistamaton, ergonominen fibrox-kahva ja eritoten se, että veitsi on konepestävä. Leikkaaminen oli ovaalihionnan ansiosta kevyttä ja jo kuutioidut raaka-aineet irtosivat helposti terästä. Joudumme todennäköisesti sopimaan veitsen yhteishuoltajuudesta. 😉

 
Pelmenitaikina
1 kananmuna
1 dl maitoa
1 dl vettä
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 6 dl durumvehnäjauhoa

Ohjeet
1. Vispaa sekaisin kananmuna, maito, vesi, suola ja öljy.
2. Sekoita neste jauhoihin vähitellen.
3. Vaivaa taikinaa 8-10 minuuttia.
4. Peitä muovikelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
5. Jaa taikina kahtia ja kauli ohueksi levyksi jauhotetulla pinnalla. Paina taikinasta muotilla tai juomalasilla ympyröitä.
6. Laita ympyröiden keskelle täytettä n. teelusikan verran ja taita ympyrä kahtia. Painele reunat huolellisesti kiinni. Apuna voit käyttää myös tilkkaa vettä.
7. Käännä puoliympyrän päät yhteen ja nipistä ne pelmenin alapuolelle piiloon.
8. Toista sama taikinan toiselle puolikkaalle ja keitä pelmenit liha-/kana- tai kasvisliemellä maustetussa vedessä n. 9 minuuttia.

Jauhelihatäyte
200g naudanjauhelihaa
1 valkosipulin kynsi
1 pieni sipuli
suolaa
mustapippuria

Ohjeet
1. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Sekoita kulhossa jauheliha, sipulisilppu ja mausteet oman maun mukaan.

Broileritäyte
200g broilerin jauhelihaa
1 valkosipulin kynsi
1 pieni sipuli
currya
paprikamaustetta
suolaa

Ohjeet
1. Hienonna sipuli ja valkosipuli.
2. Sekoita kulhossa jauheliha, sipulisilppu ja mausteet oman maun mukaan.

Kasvistäyte
1 paprika/tomaatti
n. 100g fetaa/mozzarellaa
pestoa

Ohjeet
1. Pilko paprika/tomaatti sekä feta/mozzarella pieniksi kuutioiksi.
2. Sekoita kuutiot peston sekaan.



 
Tarjoilu
Perinteisesti pelmenit pyöräytetään voissa ja tarjoillaan smetanan kanssa.

HUOM! Me halusimme värikoodata pelmenit täytteiden mukaisesti (punainen-liha, keltainen-kana, vihreä-kasvis). Hienonnetun sipulin sijaan voit soseuttaa sipulit monitoimikoneessa. Lisää tällöin monitoimikoneeseen sipulien lisäksi pieni tilkka vettä. Hyödynnä myös taikinaympyröiden väliin jäävä taikina kaulitsemalla se uudestaan levyksi. Mikäli käytät värjättyjä taikinoita, saat lopputaikinasta marmoroituja pelmenejä yhdistämällä taikinat. Pelmenit kannattaa kalastaa liemestään reikäkauhalla, jotta ne säilyvät ehjinä.






Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa