Kreikkalainen ilta



Meillä on kotitalousopettajan opinnot viittä vaille valmiit ja ruoanvalmistuksen kurssin lopputyönä suunnittelemme ateriakokonaisuuden. Ihan tuulesta ei menua saa tehtävässä temmata, vaan aterian tulee täyttää tietyt reunaehdot. Ateriakokonaisuuden tulee sisältää:
-   alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, leivonnainen ja juomat. Leivonnaisen tulee taikinatyypiltään olla joko hiiva-, muro- tai muna-sokerivaahtotaikina.
-   kahta seuraavista: punaista lihaa, lintua tai kalaa.
-   kypsennettyjä kasviksia.

Muut raaka-aineet, jälkiruoka ja juomat ovat vapaasti valittavissa. Huh, aikamoinen haaste! Ateriakokonaisuuden suunnittelun lisäksi meidän tulee pohtia ruoanvalmistuksen kriittisiä vaiheita sekä elintarvikekemiallisia ilmiöitä. Nämä jätämme suosiolla kirjalliseen raporttiimme.

Tänään valmistamme Kiran suunnitteleman menun. Kira on aina rakastanut Kreikkaa ja vieraillutkin useamman kerran eri puolilla maata. Meidän perheen lasten nimet ovat jostain kumman syystä kaikki lähtöjään Kreikasta. Kira-nimi juontaa juurensa Kreikan sanasta Kyrene, nainen Kyreniasta. Pinja on Välimeren maissa kasvava mäntypuu ja Petra-nimen alkuperä on Kreikan kiveä merkitsevässä sanassa. Vuorossa on siis kreikkalainen ilta siskosten kesken.

Alkuruoka
Seesamileipä
Välimeren couscoussalaatti 
Aperitiivina Ouzo

Pääruoka
Moussaka
Lehtisalaattia ja kurkkua
Kreikkalainen valkoviini esim. Retsina

Jälkiruoka
Mantelikakku à la Rhodos
Kahvi tai tee


Seesamileipä
½ paketti (25g) tuorehiivaa
2 ½ dl vettä (37˚)
25g sulatettua margariinia
½ munanvalkuainen
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
½ munankeltuainen
1 tl maitoa
seesaminsiemeniä

Ohjeet
1. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää kädenlämpöinen vesi ja sekoita hiiva siihen.
2. Lisää jäähtynyt margariini, puolikas munanvalkuainen ja suola.
3. Lisää n. 6 dl vehnäjauhoja nesteeseen, säästä n. 1 dl leipomiseen. Vaivaa taikina notkeaksi ja anna nousta peitettynä n. 40 minuuttia.
4. Nosta taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa se toistamiseen. Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan ja leivo molemmista pitkät, ohuet pitkot. Kiedo pitkot yhteen ja muodosta rinkilä.
5. Anna rinkilän nousta pellillä leivinliinan alla n. 40 minuuttia. Voitele kohotettu rinkilä maito-keltuaisseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
6. Paista rinkilä uunin alaosassa 225˚ n. 20 minuuttia.  Anna rinkilän jäähtyä ritilällä.



Välimeren couscoussalaatti (4 annosta)
3 maustamatonta kanan rintafilettä
suolaa
pippuria
voita
2 dl vettä
½ kasvisliemikuutiota
2 dl couscousia
1 rkl oliiviöljyä
½ kurkku
½ punainen paprika
100g salaattijuustoa
2 rkl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuina
50 g vihreitä oliiveja
½ ruukku tuoretta basilikaa
1 limetin mehu 

Ohjeet
1. Sivele kanan rintafileet voilla ja mausta ne pippurilla ja suolalla. Paista uunivuoassa 225 asteessa uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.
2. Kiehauta vesi ja puolikas kasvisliemikuutio. Ota kattila liedeltä, lisää couscous ja anna seistä muutama minuutti. Lisää joukkoon oliiviöljy ja painele couscousjyvät irtonaisiksi haarukalla. Anna couscousin jäähtyä.
3. Sekoita pieniksi kuutioidut kurkut ja paprikat, valutettu salaattijuusto, aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit couscousin joukkoon. Hienonna joukkoon lisäksi basilika.
4. Purista lopuksi salaatin päälle limetin mehua makusi mukaan. Revi kypsät kanan rintafileet salaatin päälle.


Moussaka (4 annosta)
2 isoa munakoisoa (n.750g)
öljyä
1 dl juustoraastetta
Jauhelihaseos:
400g jauhelihaa
2 sipulia
öljyä
¾ tl suolaa
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
½ tl oreganoa
1 lihaliemikuutio
1 rkl tomaattisosetta
1 prk kokonaisia tomaatteja
Juustokastike:
1 ½ rkl margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
½ tl suolaa
2 dl juustoraastetta

Ohjeet
1. Hienonna sipulit ja kuullota ne paistokasarissa. Lisää jauheliha ja ruskista se.
2. Mausta suolalla, mustapippurilla, valkosipulilla ja oreganolla. Lisää kasariin myös lihaliemikuutio ja tomaattisose. Kaada sekaan säilyketomaattien liemi ja hauduta hiljalleen n. 30 minuuttia. Tarkista maku ja lisää lopuksi kokonaiset tomaatit.
3. Sulata voi juustokastiketta varten pienessä kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja maito. Keitä kastiketta muutama minuutti ja mausta se suolalla. Sekoita kastikkeeseen juustoraaste, mutta vältä kiehumista, jottei kastikkeesta tulisi sitkeää.
4. Halutessasi voit kuoria munakoisot. Leikkaa munakoisot n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Itketä munakoisot ja ruskista ne kevyesti öljyssä.
5. Pinoa munakoisoa, jauhelihaseosta ja juustokastiketta kerroksittain uuninkestävään vuokaan. Laita päällimmäiseksi kerrokseksi juustokastiketta ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
6. Paista 250 asteisessa uunissa keskitasolla n. 15 minuuttia.
7. Tarjoile moussakan lisäkkeenä lehtisalaattia ja kurkkua

 
Me pyöräytimme jauhelihaseoksen uudessa, testatuksi saadussa SwissDiamond XD kasarissa. Tässä kolmen litran kasarissa parasta oli non-stick-pinnoite ja lämmönjohtokyky. Paistoastia lämpeni tasaisesti myös laidoilta ja hauduttaminen oli tästä syystä helppoa seoksen pysyessä tasaisen lämpöisenä. Seuraavalla kerralla testataan ehdottomasti hauduttelua uunissa, sillä kasari kansineen kestää lämpöä uunissa aina 260 asteeseen saakka.



Mantelikakku à la Rhodos (6-8 annosta)
300g mantelimassaa
3 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
Koristeluun:
200g viinirypäleitä
Appelsiiniliemi:
2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin raastettu kuori
¾ dl sokeria

Ohjeet
1. Raasta jääkaappikylmä mantelimassa karkeaksi raastinraudalla. Vatkaa munat ja sekoita niihin raastettu mantelimassa ja jauhot.
2. Voitele ja jauhota irtopohjainen, pyöreä kakkuvuoka (Ø24cm).
3. Kaada mantelitaikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 35 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja aseta tarjoiluvadille.
4. Keitä puristettu appelsiinin mehu, raastettu appelsiinin kuori ja sokeri liemeksi n. 5 minuutin ajan. Kostuta kakku appelsiiniliemellä.
5. Halkaise siemenettömät viinirypäleet ja koristele kakku.


Kommentit

Suositut tekstit

@soma_arki Instassa