Kreikkalainen ilta
Meillä on kotitalousopettajan opinnot viittä vaille valmiit ja
ruoanvalmistuksen kurssin lopputyönä suunnittelemme ateriakokonaisuuden. Ihan
tuulesta ei menua saa tehtävässä temmata, vaan aterian tulee täyttää tietyt
reunaehdot. Ateriakokonaisuuden tulee sisältää:
- alkuruoka, pääruoka, jälkiruoka, leivonnainen
ja juomat. Leivonnaisen tulee taikinatyypiltään olla joko hiiva-, muro- tai
muna-sokerivaahtotaikina.
- kahta seuraavista: punaista lihaa, lintua tai
kalaa.
- kypsennettyjä kasviksia.
Muut raaka-aineet, jälkiruoka ja juomat ovat vapaasti valittavissa.
Huh, aikamoinen haaste! Ateriakokonaisuuden suunnittelun lisäksi meidän tulee
pohtia ruoanvalmistuksen kriittisiä vaiheita sekä elintarvikekemiallisia
ilmiöitä. Nämä jätämme suosiolla kirjalliseen raporttiimme.
Tänään valmistamme Kiran suunnitteleman menun. Kira on aina rakastanut
Kreikkaa ja vieraillutkin useamman kerran eri puolilla maata. Meidän perheen
lasten nimet ovat jostain kumman syystä kaikki lähtöjään Kreikasta. Kira-nimi
juontaa juurensa Kreikan sanasta Kyrene, nainen Kyreniasta. Pinja on Välimeren
maissa kasvava mäntypuu ja Petra-nimen alkuperä on Kreikan kiveä merkitsevässä
sanassa. Vuorossa on siis kreikkalainen ilta siskosten kesken.
Alkuruoka
Seesamileipä
Välimeren couscoussalaatti
Aperitiivina Ouzo
Pääruoka
Moussaka
Lehtisalaattia ja kurkkua
Kreikkalainen valkoviini esim. Retsina
Jälkiruoka
Mantelikakku à la Rhodos
Kahvi tai tee
Seesamileipä
½ paketti (25g) tuorehiivaa
2 ½ dl vettä (37˚)
25g sulatettua margariinia
½ munanvalkuainen
1 tl suolaa
7 dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
½ munankeltuainen
1 tl maitoa
seesaminsiemeniä
Ohjeet
1. Murenna hiiva taikinakulhoon. Lisää kädenlämpöinen
vesi ja sekoita hiiva siihen.
2. Lisää
jäähtynyt margariini, puolikas munanvalkuainen ja suola.
3. Lisää
n. 6 dl vehnäjauhoja nesteeseen, säästä n. 1 dl leipomiseen. Vaivaa taikina
notkeaksi ja anna nousta peitettynä n. 40 minuuttia.
4. Nosta
taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa se toistamiseen. Jaa taikina kahteen
yhtä suureen osaan ja leivo molemmista pitkät, ohuet pitkot. Kiedo pitkot yhteen
ja muodosta rinkilä.
5. Anna
rinkilän nousta pellillä leivinliinan alla n. 40 minuuttia. Voitele kohotettu
rinkilä maito-keltuaisseoksella ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
6. Paista rinkilä uunin alaosassa 225˚ n. 20
minuuttia. Anna rinkilän jäähtyä
ritilällä.
Välimeren couscoussalaatti (4
annosta)
3 maustamatonta kanan rintafilettä
suolaa
pippuria
voita
2 dl vettä
½ kasvisliemikuutiota
2 dl couscousia
1 rkl oliiviöljyä
½ kurkku
½ punainen paprika
100g salaattijuustoa
2 rkl aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuina
50 g vihreitä oliiveja
½ ruukku tuoretta basilikaa
1 limetin mehu
Ohjeet
1. Sivele kanan rintafileet voilla ja mausta ne
pippurilla ja suolalla. Paista uunivuoassa 225 asteessa uunin keskitasolla n.
20 minuuttia.
2. Kiehauta
vesi ja puolikas kasvisliemikuutio. Ota kattila liedeltä, lisää couscous ja
anna seistä muutama minuutti. Lisää joukkoon oliiviöljy ja painele
couscousjyvät irtonaisiksi haarukalla. Anna couscousin jäähtyä.
3. Sekoita pieniksi kuutioidut kurkut ja paprikat, valutettu salaattijuusto, aurinkokuivatut
tomaatit ja oliivit couscousin joukkoon. Hienonna joukkoon lisäksi basilika.
4. Purista lopuksi salaatin päälle limetin mehua makusi
mukaan. Revi kypsät kanan rintafileet salaatin päälle.
Moussaka (4 annosta)
2 isoa munakoisoa (n.750g)
öljyä
1 dl juustoraastetta
Jauhelihaseos:
400g jauhelihaa
2 sipulia
öljyä
¾ tl suolaa
mustapippuria
2 valkosipulinkynttä
½ tl oreganoa
1 lihaliemikuutio
1 rkl tomaattisosetta
1 prk kokonaisia tomaatteja
Juustokastike:
1 ½ rkl margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl maitoa
½ tl suolaa
2 dl juustoraastetta
Ohjeet
1. Hienonna sipulit ja kuullota ne paistokasarissa.
Lisää jauheliha ja ruskista se.
2. Mausta
suolalla, mustapippurilla, valkosipulilla ja oreganolla. Lisää kasariin myös
lihaliemikuutio ja tomaattisose. Kaada sekaan säilyketomaattien liemi ja hauduta
hiljalleen n. 30 minuuttia. Tarkista maku ja lisää lopuksi kokonaiset tomaatit.
3. Sulata
voi juustokastiketta varten pienessä kattilassa. Lisää vehnäjauhot ja maito.
Keitä kastiketta muutama minuutti ja mausta se suolalla. Sekoita kastikkeeseen
juustoraaste, mutta vältä kiehumista, jottei kastikkeesta tulisi sitkeää.
4. Halutessasi
voit kuoria munakoisot. Leikkaa munakoisot n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi.
Itketä munakoisot ja ruskista ne kevyesti öljyssä.
5. Pinoa
munakoisoa, jauhelihaseosta ja juustokastiketta kerroksittain uuninkestävään
vuokaan. Laita päällimmäiseksi kerrokseksi juustokastiketta ja ripottele
pinnalle juustoraastetta.
6. Paista
250 asteisessa uunissa keskitasolla n. 15 minuuttia.
7. Tarjoile moussakan lisäkkeenä lehtisalaattia
ja kurkkua
Me pyöräytimme jauhelihaseoksen uudessa, testatuksi saadussa SwissDiamond XD kasarissa. Tässä kolmen litran kasarissa parasta oli non-stick-pinnoite
ja lämmönjohtokyky. Paistoastia lämpeni tasaisesti myös laidoilta ja hauduttaminen
oli tästä syystä helppoa seoksen pysyessä tasaisen lämpöisenä. Seuraavalla
kerralla testataan ehdottomasti hauduttelua uunissa, sillä kasari kansineen kestää lämpöä
uunissa aina 260 asteeseen saakka.
Mantelikakku à la Rhodos (6-8
annosta)
300g mantelimassaa
3 munaa
2 rkl vehnäjauhoja
Koristeluun:
200g viinirypäleitä
Appelsiiniliemi:
2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin raastettu kuori
¾ dl sokeria
Ohjeet
1. Raasta jääkaappikylmä mantelimassa karkeaksi
raastinraudalla. Vatkaa munat ja sekoita niihin raastettu mantelimassa ja
jauhot.
2. Voitele
ja jauhota irtopohjainen, pyöreä kakkuvuoka (Ø24cm).
3. Kaada
mantelitaikina vuokaan ja paista uunin alaosassa 175 asteessa n. 35 minuuttia.
Anna kakun jäähtyä ja aseta tarjoiluvadille.
4. Keitä
puristettu appelsiinin mehu, raastettu appelsiinin kuori ja sokeri liemeksi n.
5 minuutin ajan. Kostuta kakku appelsiiniliemellä.
5. Halkaise siemenettömät viinirypäleet ja
koristele kakku.
Kommentit
Lähetä kommentti