Nopea raparpericurd & minipavlovat
Meillä alkoi soman arjen keittiössä sadepäivän aikana namihammasta
kolottaa. On ollut jo tovin mielessä tehdä muutamakin päivitys kesän lempiherkusta
eli raparperista. Näitä kauniita ja monipuolisia herkkuja kun kasvaa jo omalla
terassillakin! Meidän raparpericurd valmistuu ilman kananmunaa ja on supernopea
tehdä. Kärsivällisyyttä tarvitaan vaan jähmettymisen kanssa. Raparpericurd on
ihanaa paahtoleivän päällä, mutta sopii myös esimerkiksi kakun täytteeksi tai
meidän tapaan minipavlovien syövereihin. Ihan tajunnanräjäyttävä yhdistelmä tuo
hiukan tahmea marenki ja kirpsakka raparperi! Marenkihommista ylijääneet
munankeltuaiset voi muuten käyttää esimerkiksi näihin helppoihin leivonnaisiin.
Vinkkinä muuten… Raparperia ei näihin hommiin kannata kuoria. Kauniin,
vaaleanpunaisen curdin salaisuus piilee nimenomaan punaisten raparperinvarsien
käytössä. Kannattaa siis valita ohuita, nuoria varsia tähän käyttöön. Ihan yhtä
hyvää tulee myös kuorituista raparpereista, mutta väri ei ole lainkaan yhtä
hemaiseva. Jos kuitenkin tarvitsee kuoria paksuvartiset raparperit, niin
muistathan hyödyntää kuoret. Kuorisuikaleista saa ihania kakunkoristeita tai
herkkupaloja käyttämällä ne nopeasti kiehutetussa sokeriliemessä (1dl vettä
& 1 dl sokeria). Suikaleet kuivatetaan n. 100-asteisessa uunissa 30-45
minuutin ajan. Kuivatetut suikaleet säilyvät purkissa n. viikon. Tai no…
Joillain säilyy, joillain ei. 😉
Raparpericurd (n. 5 dl)
500g raparperia
1 ½ dl vettä
3 rkl Maizenaa
2 dl sokeria
100g voita
Ohjeet:
1. Pese ja pilko raparperit n. 0,5cm paloiksi.
Keitä raparperit kattilassa veden kanssa täysin pehmeäksi soseeksi.
2. Ota
kattila pois liedeltä ja paseeraa raparperi hienoksi soseeksi. Jatka
tunnollisesti niin kauan, että lopulta siivilässä on vain noin 1 rkl raparperia
jäljellä. Kaada tasainen raparperisose takaisin kattilaan.
3. Lisää
rapaperisoseeseen maissitärkkelys koko ajan sekoittaen. Kiehauta seos ja ota
pois liedeltä, kun se on alkanut paksuuntua.
4. Lisää
viimeisenä kuumaan seokseen sokeri ja voi. Sekoita tasaiseksi ja kaada puhtaisiin
purkkeihin.
5. Anna jäähtyä jääkaapissa & nauti!
Pienet pavlovapohjat (9kpl)
4 kananamunan valkuaista
2 ½ dl erikoishienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
2 tl Maizenaa
Ohjeet:
1. Kuumenna
uuni n. 115 asteeseen.
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää
sokeria vaahtoutumisen aikana vähitellen.
3. Kun vaahto alkaa kiiltää, lisää sen joukkoon vaniljasokeri
ja valkoviinietikka.
4. Lisää viimeisenä siivilöity maissitärkkelys.
5. Pursota leivinpaperin päälle 9 minipavlovapohjaa.
Käytä tähtityllaa ja tee reunoista korkeammat kuin pohjasta.
6. Paista
uunin keskitasolla n. 1,5h. Pavlovapohjat ovat valmiita, kun ulkokuori on rapea
ja ne ovat vielä sisältä hiukan tahmeita.
Kommentit
Lähetä kommentti