Juustokuplat
Pinterest on pullollaan erilaisia juustopalloreseptejä. Näitä Pinja on ahneuksissaan kahlannut läpi vesi kielellä. Josko löytäisi jonkin ihanan reseptin, joka muistuttaisi makumaailmaltaan noita Tallinnan uppopaistettuja, leivitettyjä juustopalloja. Uppopaistamista ruoanvalmistusmenetelmänä ei kyllä hirvittävän mieluusti tule muulloin kuin munkkeja paistettaessa käytettyä. Tästä syystä päivityksen reseptiin päätyneet Brasilialaiset juustopallot, juustokupliksi nimetyt herkkupalat valmistuvatkin uunissa. Gluteenittomillekin nämä juustokuplat soveltuvat, sillä niiden pyöräyttämiseen käytetään maniokki- eli cassavakasvin juuresta valmistettua tärkkelystä. Tapiokatärkkelystä löytyy hyvin varustetuista ruokakaupoista. Juustokuplat ovat pinnaltaan rapeita, mutta sisus on pehmeää ja venyvää. Näiden suolaisten makupalojen kanssa kannattaa ehdottomasti ottaa linjaksi ”suoraan uunista suuhun”.
Me päätimme toteuttaa reseptin hyödyntämällä Kiran kaapista löytyvää mittalusikkasettiä, johon kuuluu neljä mittalusikkaa: 60 ml, 80 ml, 120 ml ja 240 ml (= 1/4, 1/3, 1/2 ja 1 kuppia). Tämä mittalusikkasetti on oivallinen kansainvälisiä reseptejä toteuttaessa. Mikäli kotoasi ei löydy jenkkiläistä mittasettiä, voit muuntaa reseptin kotimaisiin mittayksiköihin siten, että maitoa ja parmesaania tulee kumpaistakin reseptiin 3 dl, rypsiöljyä puolestaan 1½ dl ja tapiokatärkkelystä n. 5 dl. Oikea koostumus taikinassa on saavutettu, kun taikinan on venyvää & tahmaista ja se on pursotettavissa pursotinpussin läpi leivinpaperille.
Juustokuplat
1 kuppi täysmaitoa
½ kuppi rypsiöljyä
1 tl suolaa
n. 2 kuppia tapiokatärkkelystä
2 kananmunaa
1 kuppi parmesaanijuustoa
Ohjeet:
- Esilämmitä uuni 225 asteeseen.
- Sekoita kattilassa maito, rypsiöljy ja suola ja kuumenna miedolla lämmöllä kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää tapiokatärkkelys nesteeseen vähitellen haarukkavatkaimella sekoittaen. Vaivaa taikinaa joko käsin tai monitoimikoneella noin viiden minuutin ajan. Vaivaamisen myötä taikina muuttaa muotoaan venyväksi ja tahmeaksi.
- Lisää kädenlämpöisen taikinan joukkoon kananmunat yksitellen. Sekoita huolella.
- Lisää lopuksi taikinaan raastettu parmesaanijuusto. Kumoa taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille. Voit vaihtoehtoisesti nostella taikinan lusikalla leivinpaperille.
- Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista juustokuplia uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia, kunnes kuplat ovat kohonneet ja saaneet väriä pintaan.
Kommentit
Lähetä kommentti