Helpot juhlaherkut
Nyt, kun kesän juhlat lähestyvät, on mukavaa leipoen kokeilla erilaisia
juhlatarjottavia. Saimme Saarioiselta testattavaksi paistonkestäviä marmeladeja
ja leivontatäytteitä. Me päätimme taikoa vanhempiemme luona
vieraillessamme helppoja juhlaherkkuja kesän juhliin näitä tuotteita
hyödyntäen. Tosin aika vähäiseksi jäi meidän maistelukokemukset, kun osa hävisi
pelliltä suoraan isän suuhun ja toinen hassu pakasteeseen äitienpäivää
odottamaan. Ehkä ihan hyvä sen muutaman viikon takaisen fudgeähkyn jälkeen...
Marjakätkö- ja Omenakierrepullat
(yhteensä n. 30 kpl)
2 ½ dl maitoa
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
n. 7 dl vehnäjauhoja
100g voita tai leivontamargariinia
Marjakätkön täytteeksi:
mansikkaa+mansikkamarmeladia
mustikkaa+mustikka-täyttistä
vadelmaa+vadelma-täyttistä
kananmuna voiteluun
Omenakierteen täytteeksi/koristeeksi:
omenamarmeladia
paistonkestävää vaniljakastiketta
kuivattuja omenalohkoja
kananmuna voiteluun
raesokeria
Ohjeet
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää nesteeseen suola,
sokeri, kardemumma sekä kananmuna.
2. Lisää vehnäjauhot vähitellen aluksi haarukkavatkaimella sekoittaen.
Alusta taikina vaivaten. Lisää huoneenlämpöinen rasva alustuksen loppupuolella.
3. Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla vedottomassa
paikassa.
4. Valmista vaniljakastike jääkaappiin tekeytymään.
5. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja jaa taikina kahteen
osaan.
6. Kauli toinen taikina pitkäksi ja kapeaksi levyksi. Levitä levylle
omenamarmeladia, vaniljakastiketta sekä pieniksi pilkottuja omenalohkojen
palasia. Kääri taikinalevy pitkältä sivulta lähtien rullaksi ja leikkaa n. 3cm
levyisiä paloja muffinivuokiin. Kohota pullat uunipellin päällä leivinliinan
alla toiseen kertaan. Voitele pullat ja ripottele päälle raesokeria. Paista 225
asteessa n. 10 minuuttia.
7. Leivo toinen taikina pitkoksi ja leikkaa se tasakokoisiksi paloiksi (n.15 kpl). Pyöritä pulliksi ja kohota uudelleen liinan alla. Paina kohonneen pullan keskelle sormella kolo marjakätköä varten ja voitele pullat kananmunalla. Aseta koloon muutama marja ja niiden päälle marmeladia tai täyttistä. Paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.
Marmeladiruudut
voitaikinalevyjä
kananmuna voiteluun
raesokeria
marmeladia tai täyttistä
Ohjeet
1. Leikkaa huoneenlämpöinen voitaikinalevy kahdeksaan yhtä suureen
osaan ja aseta palat uunipellille. 2. Voitele voitaikinaneliöt kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
3. Pursota marmeladia/täyttistä ruuduille ja paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.
Kuningatarviineri
voitaikinalevyjä
paistonkestävää vaniljakastiketta
mustikka-täyttistä
vadelma-täyttistä
kananmuna voiteluun
Ohjeet
1. Aseta huoneenlämpöiset voitaikinalevyt uunipellille ja voitele ne
kananmunalla. Pursota keskelle vaniljakastiketta ja sen molemmin puolin
vadelma- ja mustikka-täyttistä.
2. Ripottele reunoille raesokeria ja paista uunissa 225 asteessa n. 15
minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti