Kesäillan menu
Pääsitte jo viime viikolla kurkistamaan
köksänopettajan opintoihin Kiran suunnitteleman kreikkalaisen illan myötä.
Tänään vuorossa Pinjan suunnittelema ateriakokonaisuus. Aiheeksi valikoitui
kesän kohokohta, juhannus. Käy kurkkaamassa reunaehdot ateriakokonaisuuden
suunnitteluun tästä.
Juhannus on kautta aikojen ollut meidän perheelle
supertärkeä juhla. Juhannusperinteisiimme sisältyy aattoillan juhannusvisa sekä
juhannuspäivän mölkkykisa tai jokin muu kilpailu, kuten käyrällä ilmakiväärillä
pyykkinarulla roikkuvien ilmapallojen ampuminen. Verenmaku suussa ja hampaat
irvessä kilpaillaan ykkössijasta. 😊 Voittaja saa nimittäin jonkin
kivan lahjan ja häviäjä joutuu järveen. Ja hei, juhannuksena on usein toooooosi
kylmä ja järvivesi pauhaa tuulessa mustana. Onneksi sentään mökkisauna on läpi
yön lämpimänä. Perinteisiin sisältyy myös tietyt ruoat, kuten menun
porkkanakakku.
Osan ruoista voi valmistaa tai esivalmistella jo
edellisenä iltana, kuten porkkanakakun ja lihojen marinoinnin. Näin keittiössä
hikikarpalot otsalla hääräämisen sijaan myös juhlien emäntä/isäntä pääsee
nauttimaan juhannusjuhlan herkuista ja vieraiden seurasta.
Alkuruoka
Porkkana-boston
Meloni-halloumi-mansikkasalaatti
Kuohuviiniä & Pommacia kilistelyyn
Pääruoka
Varhaisperunat
Sipulivoi
Kanavartaat
Possuvartaat
Virvoitusjuomia & kivennäisvettä
Jälkiruoka
Porkkanakakku
Kahvi tai tee
Meloni-halloumi-mansikkasalaatti
(6-8 annosta)
1 ruukku ruustinnansalaattia
1 ruukku rucolaa
500g vesimelonia
500g sokerimelonia kuten Cantaloupe- tai Galiamelonia
500g mansikoita
1 pkt (250g) halloumijuustoa
1-2 rkl öljyä paistamiseen
Kastike:
4 rkl oliiviöljyä
2-3 rkl vaaleaa balsamicokastiketta
½ dl hienonnettua minttua
mustapippuria
Ohjeet
- Huuhtele ja valuta salaatit ja revi ne vadille. Poista meloneista kuori sekä siemenet ja paloittele melonit reiluiksi paloiksi salaattipedille. Puhdista ja lohko mansikat. Viipaloi halloumi.
- Paista halloumit öljyssä kauniin ruskeiksi. Voit myös grillata ne parilalla.
- Sekoita kastikeainekset keskenään ja mausta makusi mukaan mustapippurilla.
- Lisää melonit ja juustot vadille. Koristele mansikoilla. Kaada kastike salaatille.
Porkkana-boston (24 sämpylää, 2 kpl
porkkana-bostonia)
5 dl vettä
25g hiivaa
2 tl suolaa
½ dl öljyä
1-2 porkkanaa raasteena
1 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
kananmuna
1 dl auringonkukansiemeniä
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy, porkkanaraaste ja kaurahiutaleet
- Vaivaa joukkoon vehnäjauhot.
- Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla vedottomassa paikassa.
- Jaa taikina kahtia ja vaivaa taikinoista ilmakuplat. Leivo molemmat taikinat pitkoiksi ja leikkaa tasakokoisiksi paloiksi (24 kpl). Pyöritä pieniksi sämpylöiksi.
- Asettele sämpylät vierekkäin voideltuihin kakkuvuokiin 12kpl/vuoka. Kohota uudelleen liinan alla.
- Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle auringonkukansiemeniä. Paista n. 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia tai kunnes leivät näyttävät kypsiltä.
Vinkkinä sitruunankuoren raastamiseen: kiinnitä raastinrautaan pala leivinpaperia painellen. Raasta pestyn sitruunan kuori leivinpaperin päältä. Kun irrotat leivinpaperin jää kaikki sitruunankuori paperille talteen etkä joudu kaapimaan kuorta raastinraudan terien sisältä.
Grillivartaat (6-8 henkilölle)
n. 500g kanan rintafilettä
n. 500g possun sisäfilettä
3 paprikaa
1 kokonainen tuore ananas
1 kesäkurpitsa
1 ps pikkusipuleita
Marinadi kanalle:
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl sitruunan mehua
1 tl suolaa
sitruunan kuorta raastettuna
3 valkosipulin kynttä (hienonnettuna)
Marinadi possulle:
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl soijaa
2 rkl kolaa
1 rkl sitruunan mehua
1 tl tabascoa
1 tl suolaa
n. ¼ tl pippurisekoitusta
n. ¼ tl paprikamaustetta
sitruunan kuorta raastettuna
Ohjeet
- Poista possunlihasta kalvot ja leikkaa filee muutaman sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa kanan rintafileet sopiviksi suupaloiksi.
- Valmista marinadit lujatekoisiin muovipusseihin ja laita lihat marinadien joukkoon. Purista ilma pois ja sulje pussit tiukasti. Pidä pussit erillisissä kulhoissa jääkaapissa ja kääntele silloin tällöin, jotta liha maustuu tasaisesti. Anna maustua muutama tunti tai mielellään yön yli.
- Kuori ja keitä pikkusipuleita n. 6-8 minuuttia. Viipaloi kesäkurpitsat tasakokoisiksi viipaleiksi ja paloittele paprikat. Kuori ja pilko tuore ananas.
- Pujota aineksia vuorotellen varrastikkuihin. Grillaa vartaita keskilämmöllä grillissä välillä käännellen, kunnes liha on kauttaaltaan kypsää.
Varhaisperunat eli uudet
perunat (6-8 hengelle)
1½-2kg varhaisperunoita
suolaa
tillinvarsia
Ohjeet
- Pese ja harjaa perunat puhtaiksi.
- Lisää perunat tillinvarsilla ja suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja keitä perunoita kannen alla 10-20 minuuttia. Perunat laitetaan kiehuvaan veteen, jotta liukenemistappiot ovat mahdollisimman vähäisiä. Vettä tarvitsee olla vain sen verran, että se juuri ja juuri peittää perunat. Kokeile kypsyyttä tikulla. Varhaisperunat saavat jäädä napakoiksi.
- Kaada vesi pois kattilasta ja poista tillinvarret. Nosta kattila hetkeksi kuumalle levylle, niin ylimääräinen kosteus haihtuu. Laita kattilan ja kannen väliin muutama talouspaperinpala tai keittiöpyyhe ja anna kuivahtaa hetki.
Sipulivoi (6-8
hengelle)
200g voita
2-3 kpl kesäsipulia (pilkottuna)
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
Ohjeet
- Kuumenna voi kattilassa. Lisää sipulisilppu ja anna kiehua hetken.
- Mausta kesäsipuli-voikastike ripauksella suolaa ja pippuria.
Porkkanakakku
(pellillinen)
Pohja:
6 kananmunaa
6 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
6 tl kanelia
n. 8 dl porkkanaraastetta
300 g voita (sulatettuna)
Kuorrutus:
200 g voita
400 g maustamatonta tuorejuustoa
6 dl tomusokeria
Koristeeksi:
hasselpähkinärouhetta/mantelirouhetta
Ohjeet:
- Vaahdota munat ja sokeri.
- Sekoita kuivat aineet keskenään.
- Raasta porkkanat raastinraudan pieneksi raastavalla terällä. Näin porkkanaraaste on mahdollisimman kosteaa ja mehevöittää taikinan.
- Lisää muna-sokerivaahtoon varovasti nostellen vuorotellen jauhoseosta, porkkanaraastetta ja sulatettua rasvaa. Sekoita taikina tasaiseksi ja kumoa se leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille.
- Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä.
- Vispaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto sekaisin. Lisää vielä tomusokeri ja levitä kuorrute kakun päälle. Halutessasi ripottele koristeeksi hasselpähkinä- tai mantelirouhetta.
Porkkanakakun voi ja oikeastaan se ehkäpä kannattaa
tehdä valmiiksi jo edellisenä iltana. Kuorrutus jähmettyy ja maut paranevat
entisestään kakun tekeytyessä jääkaapissa. Kuten kuvasta kuitenkin näkyy, me
emme malttaneet antaa kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa.
Kommentit
Lähetä kommentti