Vitamiinit talteen - mansikoiden säilöminen
Nyt on jälleen se
aika vuodesta, kun mansikoiden maut tulisi säilöä purkkeihin ja purnukoihin
pimeää ja kylmää ajanjaksoa ilahduttamaan. On se vaan niin sietämättömän ihana
ajatus, että talvella voi kaivaa pakkasesta marjojen muodossa kesän makuja
leivonnaisia maustamaan tai nautiskella syksyllä makeaa mansikkamehua.
Hilloakin kannattaa jääkaappiin säilöä lettukestejä silmällä pitäen. 
Meillä tämä
jokakesäinen mansikkashow on aina ollut äitin ja tyttärien yhteistä puuhaa.
Tuoksut on touhutessa jumalaiset ja lopputulos ilahduttaa läpi vuoden. Muutama
seikka kannattaa kuitenkin huomioida säilömisen onnistumisen suhteen:
- Perussääntönä voidaan pitää, että
     noin kilosta mansikoita tulee noin yksi litra mehutiivistettä. Tässä
     reseptissä sokeria saa olla jo valmistusvaiheessa sen verran, ettei
     valmista mehua laimennettaessa tarvitse sen ihmeemmin sokeria lisäillä.
     Mehujen säilyminen perustuu pitkälti mikrobien tuhoutumiseen
     kuumennuksessa sekä pullojen puhtauteen. 
 - Hillosokerilla tehty hillo kestää
     hyvänä seuraavaan satokautena asti, kunhan purkit ovat ilmatiiviitä.
     Hillosokeria käytetään kidesokeria vähemmän, eli vain 500g
     raaka-ainekilogrammaa kohti, sillä se sisältää hyytelöä muodostavaa
     pektiiniä ja happamuudensäätöaineita. Hillojen säilyminen perustuu
     kuumennukseen, hygieeniseen käsittelyyn, runsaaseen sokeriin sekä
     kylmäsäilytykseen. Sokeri sitoo marjojen sisältämän veden, jolloin
     pieneliöiden toiminta estyy.
 - Pakastamisessa mansikoiden maku,
     rakenne ja ravintoarvo säilyvät hyvin. Mansikat pakastetaan joko
     kokonaisina, viipaloituina, soseena tai survoksena - sokeroituina tai
     ilman sokeria. Sokeri lisää hieman C-vitamiinin säilyvyyttä. Suurempia
     määriä pakastaessa kannattaa kytkeä pakastimesta pakastustoiminto puolisen
     vuorokautta aikaisemmin päälle, jotta mansikat jäätyvät mahdollisimman
     nopeasti. Kun jäätyminen tapahtuu nopeasti, säilyy mansikoiden rakenne
     mahdollisimman hyvänä kun suuret jääkiteet eivät pääse rikkomaan mansikoiden
     rakennetta. Muista myös jäähdyttää pakkaukset ennen pakastamista.
     Pakastimessa marjat säilyvät hyvinä vuoden. 
 
Kaikessa
säilömisessä tulee panostaa marjojen laatuun. Käytä siis vain erinomaisessa
kunnossa olevia marjoja. Meidän perheen ehdoton suosikki mansikkalajikkeista on
Polka. 
Mehumaijalla tehty mansikkamehu (höyrymehu)
4kg mansikoita
1,6kg sokeria
Ohjeet
- Kaada mehumaijan alakattila lähes
     täyteen vettä ja kuumenna se kiehuvan kuumaksi. 
 - Kaada puhtaat mansikat kantoineen
     reiälliseen marjakehikkoon. Nosta marjakehikko ensin mehukattilan päälle
     ja sitten molemmat vesikattilan päälle. Sulje kansi tiiviisti. Anna
     marjojen pehmentyä hieman (n. 15min) ja lisää vasta sitten sokeri marjojen
     päälle. Vesihöyry pehmittää marjat ja irrottaa niistä mehun. 
 - Kaada ensimmäinen mehu takaisin marjojen päälle mehustimeen, jotta sokeri liukenee tasaisemmin. Ethän sekoita mansikoita ja sokeria mehustimessa, jotta hedelmäliha ei sekoittuisi valmiin mehun joukkoon.
 - Pullota mehu pestyihin, kuumennettuihin pulloihin tai pakastusrasioihin ja sulje välittömästi. Mehustusaika on noin 1-1½ tuntia.
 
Mansikkahillo
2kg mansikoita
1 dl vettä
1kg hillosokeria
Ohjeet
- Putsaa mansikat. Laita marjat
     kattilaan veden kanssa. Kiehauta marjat, lisää hillosokeri ja anna kiehua
     hiljalleen 10-15 minuutin ajan. 
 - Anna valmiin hillon jäähtyä ja
     purkita pestyihin, kuumennettuihin lasipurkkeihin. Sulje purkit
     välittömästi. 
 
Huh,
tulipa paljon tietoa mansikoiden säilömisestä. Nyt sitten mansikkaöverit ja
mars virkkaamaan mansikkainen kirjanmerkki reseptikirjan väliin. 
Kommentit
Lähetä kommentti